Обвиниха антимафиота Георги Караколев за шпионаж. Взети са мерки и срещу служител на ДАНС

payimage-614741

МВР и ДАНС изнасят на брифинг допълнителни данни по разследването за шпионаж в полза на Русия.

„Това, което се случи и това, което ще се изнесе в момента като информация, е само и единствено благодарение на бързите и професионални действия на органите на реда“, заяви в началото на брифинга градският прокурор на София Илиана Кирилова.

„Към настоящия момент е привлечен един български гражданин – все още служител на ГДБОП. Събраните доказателства по делото сочат, че лицето, през продължителен период от време, е реализирал обмен на информация с представители на Специалната разузнавателна служба на Руската федерация“, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Той допълни, че по делото са били извършени няколко претърсвания и обиски, като са били приобщени конкретни веществени доказателства. Досъдебното производство е започнато още миналата година, беше нужно да проведем необходимите разследвания. Лицето е обвинено в престъпление, тъй като същият е реализирал комуникация с представители на специалните разузнавателни служби ор Русия. Предоставял е информация, която е изготвяна от българска страна. Бяха извършвани няколко претърсвания във връзка с въпросния за събиране на доказателства. Действително тактиката на разследване предполагаше връзка с колегите от ГДБОП. Предстои разпит на задържания, поясни още наблюдаващият прокурор.

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби.

„Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи“, подчерта той.

„Като времеви период на разследването, то е започнало в края на миналата година. От момента, в който сме получили сигнал за престъплението, сме в непрекъсната комуникация с МВР и ГДБОП. В конкретика няма да навлизам, тъй като се касае за досъдебно производство, обясни Петър Петров, зам-шефът на ДАНС.

Заместник-председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ каза още, че служител на агенцията е засечен в контакт със задържания служител на ГДБОП. Предприети са действия за изясняване характера и комуникацията на общуването им, добави той. Дали ще бъде обвинен, тепърва ще се прецени, взети са мерки за ограничаване на достъпа му.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ