Обрат по делото за залятата с киселина гадателка в Пловдив, участник призна, че е поръчка

Image_17004137_40_0

Заливането на пловдивската гадателка Антоанета Тодорова със сярна киселина, заради което жената е с обезобразено лице и изгаряния по корема, врата, ръцете и краката, е било поръчано. Това стана ясно от показанията на единия от двамата мъже, обвинени в нанасянето на средна телесна повреда – Веселин Вълчанов. В предишното съдебно заседание 51-годишният мъж от Враца призна, че е помогнал на съгражданина си Йордан Цветанов, като го е закарал до Пловдив, и договори условна присъда. Днес той беше разпитан като свидетел.

Както писахме, гадателката Тони се занимава с гледане на кафе и карти. Жената е трудноподвижна, за нея се грижат асистенти и извършва сеансите в дома си в кв. „Тракия“. Според прокуратурата никога не е получавала заплахи, докато през септември 2022 г. не я посетил Вълчанов. Заплашил, че „ще я потроши“, понеже била в комбина с някакъв ходжа и вземала много пари.

На 14 март м.г. двамата врачани пристигнали в Пловдив. Веселин Вълчанов паркирал колата до блока на гадателката, а 41-годишният Цветанов влязъл маскиран в жилището. Щом видяла посетителя, ясновидката го попитала с какво да му помогне. „Аз ще ти помогна“, отвърнал той и я залял с киселина. След това бързо напуснал апартамента, върнал се в колата и двамата потеглили обратно към Враца.

Споразумението на Вълчанов е за 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. То е било одобрено от съда на 15 декември. Приятелят му, който е обвинен за фактически извършител, обаче не признава вина. На последното заседание присъстваше и самата ясновидка, която също отрече Вълчанов и Цветанов да са измислили покушението. Според нея богата бизнесдама от София стои зад плана.Днес пред магистратите по-възрастния мъж обясни, че Цветанов го помолил да го докара до Пловдив, защото искал да гледа кола. Щом влезли в града и стигнали до „Тракия“, подминали някаква бензиностанция, след което пътникът го опътил къде да спре. Вълчанов чакал там 20-ина минути, след което Цветанов се върнал и потеглили. Имал петна по анцуга, а якето си оставил в багажника на колата.

Първоначално Веселин Вълчанов поиска да не бъде разпитван, а да се прочетат показанията му от досъдебното производство, тъй като не си спомнял. Това обаче не се случи. По време на разказа си мъжът посочи, че не познава Антоанета, не е ходил до дома ѝ и никога не ѝ е звънял. Заяви и че използва само един телефонен номер. Разпитът на Вълчанов вървеше сравнително гладко, докато съдия Иван Бекяров не го попита дали познава мъж на име Максим Пенков. Свидетелят си глътна езика, след което обясни, че го познава. Човекът купувал предплатени карти от мобилни оператори и ги препродавал на по-висока цена. Вълчанов купил ваучер от него и го предал на Цветанов. След като магистратите за пореден път му обясниха, че лъжесвидетелстването е престъпление, а нарушаването на закона в изпитателния срок на условна присъда води до затвор, врачанинът поиска 10 минути почивка, след което щял да каже каквото трябва. С повторното влизане в залата Веселин Вълчанов пожела казаното домомента да не се зачита. „Познавам гадателката, два пъти съм ходил до Пловдив. Йордан ми изпрати адреса ѝ по Телеграм и ми каза, че тая жена трябва да се сплаши“, започна новия разказ той. По думите му и двата пъти не бил правил нищо. В единия от случаите Антоанета трябвало „да бъде бита“ и той и казал да се престори, че е така, за да я снима, а след това да спре да практикува. „После ѝ звънях да ѝ кажа да спре, защото тя продължи и нещата щяха да ескалират, а аз нямаше да се занимавам“, продължи Вълчанов. Твърди, че получил за това 1000 лв. от Цветанов. След време приятелят му казал, че трябва да се вземат други мерки, но Веселин отказал. „Той каза, че ще се занимава, само да го закарам. Предполагах, че ще я набие. Помоли ме да му купя карта от Максим, аз му взех и му предоставих телефона“, каза още Вълчанов. Останалата част от показанията му били истина. Щом пристигнали във Враца, Йордан му се обадил, защото в интернет пишело за случая, и измислили версията с огледа на кола.

По думите на Вълчанов на излизане от Пловдив спрели до казани, където Цветанов изхвърлил стъклено бурканче и ръкавици, а между Града на тепетата и Пазарджик хвърлил чанта, в която носел киселината. Чантата се разпадала.

Пред магистратите говори и майката на Йордан Цветанов Катя Петрова. „Видях Вълчанов за първи път след едно от заседанията. Той помоли предишния адвокат на сина ми да се срещнем. Седнахме в кафе и аз го питах като родител защо в документите пише, че извършителят е куцал, а Йордан не куца. Той ме пита как са го видели, като коридорът бил метър“, разказа 63-годишната жена. Тя поискала да разбере какво ще се случи нататък, а Вълчанов предложил двамата да сключат споразумение. Петрова казала, че няма как това да се случи, защото синът ѝ не е виновен. „Аз знам, че е невинен, но трябва да защитя себе си“, отговорил Вълчанов. Адвокат Марио Гладнишки му казал, че знае, че мъжът е организатор и да предаде истинския извършител, след което Веселин избухнал и си тръгнал.

Вълчанов беше разпитан отново, за да обясни за срещата. „Питах Гладнишки мога ли да помогна на Йордан, без да навредя на себе си. Вика ми: „Тебе така и така ще те осъдят и ще вземеш условна“, но аз му казах, че не е сигурно, защото опитвам да сключа споразумение“, разказа 51-годишният мъж. След което адвокатът наистина поискал от него да посочи трети човек. „Викам Гладнишки, ти що не стана прокурор? Като си толкова загрижен за Йордан, що му цедиш парите, ами не му направи едно споразумение“, питал Вълчанов. Отрече обаче да е признавал пред адвоката и майката на Цветанов, че по-младият мъж е невинен.

След разпитите новият защитник на подсъдимия поиска мярката му за неотклонение да бъде променена и той най-после да излезе от ареста.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ