Тошко Йорданов си позволи немислимото в НС, Ананиев го вбеси: Пишман шофьор, не може да коментира

payimage-603467

Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на Народното събрание (НС) парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват задължително за разглеждане.

От парламентарната трибуна в декларация Филип Станев от ИТН коментира медицинският хеликоптер, който пристигна у нас и напомни, че само две болници в София имат площадки, където той да кацне.

От парламентарната трибуна бе прочетена и декларация от ПП „Възраждане“.

А в декларация от името на БСП Борислав Гуцанов изрази несъгласието си, че има парламентарна делегация в Украйна, в която няма представител на опозицията вътре. Той поиска до края на деня да му бъде отговорено.

Настимир Ананиев, депутат от ПП – ДБ, в декларация коментира фалшивите новини, които се разпространяват в Народното събрание. Причината е за информацията, която бе разпространена за медицинският хеликоптер.

Ананиев напомни, че всички фалшиви новини могат да бъдат проверени. Сред тях е за горивото, което той побира.

„Има хора, които искат да седим в калта, а не да сме европейци“, категоричен бе той.

„Нека се поздравим за това, че България ще заприлича най-накрая на Европа“, завърши Ананиев.

В отговор Тошко Йорданов направи забележка на председателстващата НС, че не може един пишман шофьор да коментира под формата на декларация една истинска декларация.

След приключване с декларациите депутатите започнаха работа по точки от дневния ред, предава novini.bg.

Парламентът обсъжда два проекта за създаването на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика. Вносители на проект са депутати от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Във вторият проект, с вносители ГЕРБ-СДС и ДПС, се предвижда комисията да установи фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Вчера такава комисия поискаха всички политически сили от управляващото мнозинство – ГЕРБ-СДС, ДПС, както и ПП-ДБ

„БСП за България“ също заявиха, че ще подкрепят всички парламентарни механизми за изясняване на истината – парламентарна комисия и изслушване на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Според предложението на ПП-ДБ временната комисия трябва да се състои от 12 народни представители на паритетен принцип по двама от всяка парламентарна група. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства за наличието на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната систем, във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов. В предмета на работа на комисията е включено установяването на всички факти относно наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи за наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика.

Предложението предвижда временната комисия да работи 1 месец и да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти.

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат комисията да е от 17 членове на пропорционален принцип – според съотношението на числеността на всяка парламентарна група. Срокът на работа да е 3 месеца, предвиждат вносителите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ