Наша тв легенда губи зрението си, има нужда от асистент: Ослепях си направо

мария янакиева

Незабравимата легенда на БНТ Мария Янакиева вече не може да се справя сама с ежедневните задачи вкъщи. Тя споделя, че има нужда от болногледачка или личен асистент, които да й помагат ежедневно, дори и почасово. Това се налагало заради проблемите й със зрението, които прогресират. Мария е с ТЕЛК и затова се надявала комисията да й отпусне асистент, на когото да не се налага да плаща, а този разход да бъде поет от държавата. Ако обаче молбата й не бъде уважена и това не се случи, щяло да се наложи да си търси гледачка на частно. Цените за тази услуга, особено в София, не са по силите на всеки пенсионер, пише retro.bg. Освен това много възрастни се притесняват да се доверят на хора от случайни обяви, защото често се случват кражби, злоупотреби и други неприятности. Мария също била резервирана по тази причина.

От близо 3 години Янакиева се бори да не загуби зрението си, вече е претърпяла две тежки операции на очите и състоянието й изобщо не било розово.

Преди известно време и махнали перде на едното око, а след това и на другото. Офталмологът казал, че дясното се нуждаело и от по-специална хирургическа интервенция. Любимата говорителка на Тодор Живков се съгласила, но след тази манипулация спряла да вижда с него. „Ослепях си направо“, казва през сълзи тв ветеранката. В момента тя не можела да разчита на дясното си око и се оправяла само с лявото. И неговите възможности обаче били силно занижени, а функциите нарушени. Очилата и лещите в нейния случай били непотребни и не вършели работа. Затова Янакиева, която е пенсионерка отдавна и обича да запълва свободното си време предимно с четене и гледане на телевизия, се наложило да ползва лупа, за да вижда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ