Руди Гела & шарлатаните му: Грозна приказка за корупция, секретарки, авери, рекет, ЦСКА и… Лена на Киро

радостин василев

„Корупцията на спортното министерство – мълчанието там продължава, страховито е“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в края на миналата седмица. Думите му бяха по повод на предстоящата ротация на премиера Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел и оценката на работата на свършеното от министрите в кабинета „Денков” досега.

Но казаното от Борисов съвсем спокойно може да бъде отнесено към работата в спортното министерство през последните почти 3 години. А мълчанието на прокуратурата и компетентните органи на МВР относно безобразията в Министерството на младежта и спорта (ММС), особено за краткия период на министерстването на лицето Радостин Василев, по-известно като Руди Гела, е повече от страховито. Страховито и оглушително!

Служебният министър на спорта Весела Лечева внесе не един и два сигнала за престъпления, извършени в мандата на Радостин Василев. И то от лица от най-близкия му приятелски кръг, “разпределени“ на работа, както в министерството, така и на скъпоплатените ръководни позиции в държавните дружества, чийто принципал е ММС, т.е. Радостин Василев към онзи момент. Като бившите шефове на Българския спортен тотализатор (БСТ) и на Национална спортна база (НСБ) Александър Тодоров и Венцислав Петков, които продължават да са част от най-близкото обкръжение на Василев и подадоха оставки като народни представители само и само, за да стигнат до шефските постове в държавните дружества. Защо?

Отговорът на този въпрос е ясен от множеството сигнали за злоупотреби и съмнителни сделки за милиони, които обаче потънаха в прокуратурата и полицията. Кои са те?

Тотализаторът – лична касичка на

Руди Гела или сватбена агенция

Да си пиар на министър не е лошо заплатена работа. Но за пиара на Радостин Василев не е достатъчна едната заплата в ММС. А когато “недоимъкът“ е особено тежък на помощ се появява БСТ. Пиарът на министър Василев и бивш телевизионен водещ от ведомствената телевизия на БСП Кирил Веселински сключва на 24 март 2022 г. с БСТ договор на стойност 14 400 лева (без ДДС). Ей така, за да му се допълва „ниското“ ззаплащане в министерството. А само две седмици по-рано тотализаторът е сключил договор с приближеното на Радостин Василев адвокатско дружество “Йонев и Канчелов” на стойност 67 200 лева (без ДДС). Към плащанията по тези договори не са приложени съответните документи за извършена работа.

Ама, защо и да прилагат такива документи, след като договорите са просто „трохички“. В сравнение с поръчката „Организиране на събития за нуждите на ДП „Български спортен тотализатор”. Нейната стойност е 1 милион без 200 лева. На поръчката не са „достигнали“ 200 лева, за да стигне милиона, тъй като е трябвало да се финтират някои технически изисквания към изпълнителя, който не ги покрпива. Тези неща са наричат “нарушения, допуснати при подготовката на обществената поръчка“.

В резултат поръчката е с покани до 3 фирми на стойност до 1 милион лева и е спечелена от „Стек и Вино“ OOД, управлявана от Росен Христов. И трите фирми, до които са изпратени покани за участие нямат никакъв релевантен опит в провеждане на събития.
Цялостната изработка на юридическата документация за оценка е възложена на вече споменатото адвокатско дружество „Йонев и Канчелов“, с което тотализаторът вече има договор за правно обслужване. Според Търговския регистър е наличие на свързаност между адвокатското дружество и „Стек и Вино“ ООД, като същите адвокати са дългогодишни пълномощници на фирмата при изготвяне и представяне на годишни отчети и внасяне на документи. Договорът с адвокатското дружество – 30 000 лв. и срок 2 месеца, се възлага и приема с протоколи, според които единствено изпълнителният директор устно отправя запитвания за правни консултации.

За обхвата и спецификацията на поръчката няма изготвен предварителен анализ, както и няма проучване за определяне на прогнозната стойност на поръчката. Определена е максималната цена, във връзка с прага по Закона за обществените поръчки (ЗОП) – максимална стойност от 1 милион лева. Остойностяването на отделните събития също е на видимо нереално завишени цени. Участието в Sofia Summer Fest, например, е струвало 192 000 лева. Събитие на Плаж „Бургас-Север“ пък е остойностено на 144 300 лева. Предходната година за събития с подобен обхват е изпълнен договор за само 100 000 лева.

При преглед на работата след август 2022 г. е констатирано пълно неизпълнение на дейностите, включително при организиране на посещения на място от екип на БСТ. Впоследствие, изпълнителят „Стек и Вино“ ООД внася в БСТ документи (снимки) и отчети, свързани с договора. Такива дейности и задачи не са били възлагани и съгласувани с БСТ, както и няма доказателства за отправяне на покани от тотализатора, които да доказват, че има провеждани такива събития. На снимките няма доказателства, че е изпълнена дейност по основния предмет на договора, като дори са представени снимки на старо рекламно оборудване, доставено при предишни събития. Уж „извършената“ работа не е приета от страна на БСТ, като изпълнителят не е представял междинни протоколи за частично изпълнение. Просто такова няма.

В резултат ръководството на БСТ прави оценка, че има пълно неизпълнение на договора и искат запор на сметките на „Стек и вино“ ООД, във връзка с връщане на платения аванс от близо 200 000 лева.
Към момента БСТ води дело във връзка с неизпълнение на договора и възстановяване на разходвания публичен ресурс.

Друг не по-малко съмнителен договор е поръчката от почти 2 милиона лева за „метро реклама“, отдадени на “Моушън Артс“ ООД, „Инстор Медиа“ ЕООД и „Метрореклама“ ЕООД, които при справка в Търговския регистър прави впечатление, че са семейни фирми на Калин Генчев, който е собственик на печатница Дедракс и съругата му Зарина Генчева. Това е единственият канал за реклама, който не е използван до момента от БСТ, за разлика от класическите и стандартни рекламни канали като телевизия и радио, периодичен печат – вестници, списания и дигитални медии.

Всички тези безобразия се случват, докато начело на тотализатора е близкият приятел на Радостин Василев – Александър Тодоров. А за маркетинга и рекламата на тотализатора отговаря бъдещата нова съпруга на министъра – търновската хубавица Мирела Желязкова. Тя е трудоустроена от Александър Тодоров в БСТ на 2 март 2022 г. като специалист по маркетинг. И само за 20-тина дни успява да докаже „високите си професионални качества“, за да бъде преназначена на 25 март за началник на отдел “Реклама и цифров маркетинг ”.

По това време бъдещата госпожа Василева е на 24 години, израснала във Велико Търново. Според официалната й биография, е завършила ПМГ “Васил Друмев”, има бакалавърска степен от ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” – специалност “маркетинг” и трупа професионален опит в мебелната компания на баща си Боян. Любопитна подробност е, че офисът на семейната мебелна фирма е врата до врата с офиса на едно скандално сдружение – “Младежка радост”, което ще прибере близо половин милион от спортното министерство в последните дни от управлението на Радостин Василев.

И до момента обаче няма публични данни от Александър Тодоров или Мирела Желязкова да е потърсена отговорност или да се води разследване за безстопанственост в големи размери при пребиваването им в БСТ. Има само страховито мълчание от страна на компетентните институции. Е, и сватба с щастливи младоженци – Радостин и Мирела.

„Младежка радост“,

но за кратко

Още през септември 2022 година в медии излезе информация, че „борецът срещу корупцията“ Радостин Василев е дал на „Младежка радост“ договор за 490 953 лева. Сдружението е било вписано в деня, когато стана ясно, че той напуска партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и ще има вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Според договора то е трябвало да организира концерти в София, Велико Търново и Габрово, където бившият спортен министър бе водач на листата на „Продължаваме промяната“. След намесата и ревизиите, разпоредени от служебния министър Весела Лечева, сдружението се отказа от проекта и върна парите. Или „Младежката радост” бе за кратко.

Преди почти година, в средата на март 2023-а, излезе доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), който установи тежките нарушения при финансирани от министър Василев младежки проекти. В 6 от 9 проверени на случаен принцип е констатирано, че не отговарят на критериите за държавно финансиране.

В доклада на АДФИ е описано следното: Предвид несъответствията с изискването на Наредбата, Програмата и Указанията, установени при извършената документална проверка, финансовата инспекция счита, че проектните предложения, представени от Сдружение „Младежка радост“, Сдружение „Футболен клуб Ес Пи Ес“, Сдружение „Театър Цвете“, „Сдружение за социална солидарност и диалог“, „Сдружение за младежки инициативи и диалог“ и Фондация „Европейски център за еко-агротуризъм „България“, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно съответствие и да не се финансират от ММС. Предвид установеното при проверката, проектното предложение, представено от Сдружение „Младежки инициативи за развитие и диалог“, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно съответствие. На заседание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение проектното предложение да бъде допуснато до следващия етап на оценяване, без да са били налице основания за продължаване към качествено оценяване, оценка на финансовото съответствие и класиране.

В доклада се посочва още, че в един от финансираните проекти организацията е посочила, че ще сключи договор с фирма за провеждане на турнир по волейбол за сумата от 6600 лева, без да е налице какво ще извърши тази фирма. Не е представен и документ, че фирмата има право да организира подобно събитие.
Официално установени нарушения при финансирането на младежките програми очевидно има, остава да виси въпросът кога държавното обвинение ще потърси отговорност за тях от Радостин Василев.

Рекет срещу строителя

на „Арена Бургас“

Отговорност от Василев като министър на спорта може да бъде потърсена и за рекет. Причината – използвал е административни спънки и неплащане на извършени дейности, за да изнудва строителя на „Арена Бургас“. Това тежко обвинение бе отправено през декември 2022 г. от министър Лечева от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол. „Вие бяхте министър в редовно правителство и имахте всички възможности да потърсите отговорност и от изпълнителя, и от възложителя, ако има нарушения. Ваши думи като „завера“, като „корупция“, кой кого натискал, кметът забавял… Аз мога да ви ги кажа в същия ред, само че в обратна посока! Изпълнителят се оплаква точно от вас, че умишлено забавяте всички действия по завършване на залата. Да, имам и свидетели, той това казва!“, заяви Лечева от най-високата трибуна в държавата. „И даже мога да докажа, че вие сте въвели в умишлена забава строежа, защото той е забавен по много причини, но една от тях е, че дружеството съвъзложител – държавното „Академика“, не се е разплатило по онези дейности, които са разписани и изпълнени по договора“, продължи Лечева. Според нея е трябвала много щателна проверка как върви строителството, но Василев не е направил нищо подобно.
„Единственото, което сте искали е да изнудвате строителя, за да може да усвоите 15 млн. лв!“, обвини го служебният спортен министър. Тя поясни, че става дума за милионите, които „по прогнозна стойност“ Василев искал да разходва за довършване на почти готовата зала, които да се дадат на друга строителна фирма.

Схемата с усвояване на милиони за строителството на спортни обекти бе вкарана в действие и на 29 юни 2022 г. – точно седмица, след като кабинетът на Кирил Петков изгуби вота на недоверие. Тогава министърът в оставка Радостин Василев разписа 4 милиона лева за спортни съоръжения като отбрани фирми трябваше да строят игрища и терени на цени в пъти по-високи. Така цената на едно игрище скочи от 150 000 лева на половин милион лева.
Към момента няма публични данни за разследване за рекет и за строителство на завишени цени, което да се води срещу лието Радостин Василев.

„Златният софтуер“

или аферите в НСБ

Същата е съдбата и на сигналите за „усвояване” на милиони левове в НСБ ЕАД, докато държавното дружество се управлява от друг близък авер на Василев – Венцислав Петков. Абсолютно ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. бе сключен от държавното дружество буквално в последния ден от битието на Радостин Василев като спортен министър. Според експерти на държавната компания „Информационно обслужване” аналогичен проект е реализиран за около 360 000 лева с включен ДДС. \

Договорите за софтуерен продукт и лицензиите към него са сключени от НСБ на 1 август 2022 г., когато президентът Румен Радев издаде указа си за назначаване на служебно правителство. Те са подписани от изпълнителния директор на подопечното на ММС дружество Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лева, с включен ДДС. От тях бяха платени 1 087 057 лева.

Интересно е, че плащането на тази сума „е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания“. Тези 1.087 милиона лева освен това надхвърлят размера на което и да е еднократно плащане по сключени договори от НСБ през последните години. Конкурс или друга процедура не е проведена. На сайта на НСБ също не е публикувана информация за провеждането на такава процедура. Не са намерени и протоколи от заседанието на Съвета на директорите на НСБ – нито за за процедурата по сключване на тези договори, нито за целия период на управление на изпълнителния директор Петков, а само отделни препис-извлечения.

В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на директорите и председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването на съществуващите протоколи от заседанията в ръцете на назначеното от Лечева ръководство на дружеството.
„Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства“, обяви тогава ММС. А Весела Лечева заявява: „Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години.“

Подобно на аферата с младежките програми и в случая със „златния софтуер“ фирмата е принудена да върне парите на държавното дружество. Но въпреки сигнала в Главна дирекция „Национална полиция“ няма публични данни за резултата от разследването срещу бившето ръководство на НСБ.

Без последствия за Радостин Василев и хранениците му в дружеството е и далаверата с предсрочното прекратяване на спонсорския договор на тогавашната зала „Арена Армеец“, която е част от активите на НСБ. Венцислав Петков позволява договорът за спонсорство да бъде прекратен предсрочно, въпреки че този договор е сключен без възможност за едностранно прекратяване. Според Весела Лечева това става лично по волята на министъра. В същото време Петков и мениджърският екип не са предприели никакви действия за сключването на нов договор за генерално спонсорство на залата. Резултатът е стотици хиляди левове загуби за НСБ ЕАД и мирисът на корупция, спестила близо милион лева на спонсора.

Договор за Ленината кантората

и “бонуси“ за ЦСКА

Ароматът на корупцията в спортното министерство при управлението на Радостин Василев се носи и от още едно държавно дружество. Става дума за „Сердика спортни имоти“, на което е поверен брадясалият казус със стадион „Българска армия“.
През май 2022 г. футболният клуб „ЦСКА – София“ на бизнесмена Гриша Ганчев започва да използва държавния стадион „Българска армия“, без да плаща нито стотинка на държавата. „Гратисният период“ за ЦСКА – София е поне до 1 март следващата година. По този начин, в най-тежкия период на икономическата криза, частният клуб на бизнесмена Ганчев, на практика, получава безлихвена държавна помощ в размер на над 520 000 лева, които ще изплаща чак след края на този срок.

„Държавната помощ“ за ЦСКА е част от тайния анекс към договора за наем на стадион „Българска армия“, който Радостин Василев отказа да разкрие дори на депутатите от Демократична България. Анексът е подписан тържествено от шефа на „Сердика спортни имоти“ Евгени Марчев в Министерството на младежта и спорта в присъствието на министъра Василев и на сина на Гриша Ганчев – Данаил. Същият Марчев е лицето, назначено в „Сердика спортни имоти“, за да се грижи за интересите на Василев в дружеството.

Но още по-интересно е кой подготвя договора за стадион „Българска армия“. Радостин Василев лично спуснал на „Сердика спортни имоти“ кантората „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ), по-известна като „кантората на Лена Бориславова“, за да сключат договор за подготовката на нотариалната сделка за строителството на новия стадион на мястото на „Българска армия“. В резултат договорът е подписан на 25 май 2022 г. като стойността му е за 45 000 евро плюс още 5 000 евро, както става ясно от писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Василев от 18 март 2022 г. и от самия договор

От писмото на „кантората на Лена“ става ясно, че преди да се стигне до кореспонденцията между адвокатското дружество и министъра са били „проведени няколко срещи между нас“. Същото писмо започва с цитирането на „уговорка“, постигната от министър Василев и кантората. „Уговорката“ е последвана от „оферта“ и договор, без да бъдат провеждани каквито и да е публични процедури за избор на адвокатска кантора, обслужваща „Сердика спортни имоти“. Към онзи момент спортното дружество разполага с двама висококвалифицирани юристи, които напълно покриват правните му нужди. Отново към онзи момент обаче началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е Лена Бориславова, бивша служителка на кантората ДГКВ. Тогавашният председател на Народното събрание Никола Минчев също е тясно свързан с ДГКВ. Негова майка Весела Станчева е старши съдружник в кантората.

Въпреки тежките съмнения за корупция и конфликт на интереси и тези данни не са разследвани от полицията и прокуратурата. Няма публична информация Радостин Василев и протежето му в “Сердика спортни имоти“ Евгени Марчев да са били обект на проверка и разследване по тези случаи.

Страховитото мълчание за корупцията в спортното министерство продължава. Докога?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ