Асен Василев: Новите монети се секат. Вярвам, че България ще е част от еврозоната от 1 януари 2025 г.

payimage-610667

Голям оптимист съм, че България ще стане следващата държава от еврозоната на 1 януари 2025 г. Това заявява министърът на финансите Асен Василев в интервю за германското издание „Ди Велт“ („Die Welt“), разпространено от Министерството на финансите.

Василев посочва, че страната ни има второто най-ниско съотношение дълг към БВП в Европейския съюз – 22 процента. Друг фактор е и че в продължение на много години сме далеч под максимално допустимото ниво от 60 процента. Целта за дефицит от три процента по критериите от Маастрихт също не е проблем, отбелязва министърът. Той посочва, че само инфлацията от 5 процента все още е твърде висока.

„Въпреки това от месеци и при този показател наблюдаваме рязък спад. Допускаме, че инфлацията ще достигне необходимото ниво през юни или най-късно през септември“, казва министър Василев.

Асен Василев заявява, че не вижда причина за отлагане на присъединяване на България към еврозоната. Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови. „Но, разбира се, това не зависи от нас, това е решение на Европейската комисия и на Европейската централна банка“, посочва министърът.

Според министър Василев присъединяването ни към еврозоната отдавна е закъсняло. „От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно и с еврото. Индиректно в продължение на много години Европейската централна банка определя нашата парична политика. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. От тази гледна точка с присъединяването на България към еврозоната ние си възвръщаме известна степен на контрол над нашата валута“, обяснява финансовият министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ