Министър Вътев: Българското земеделие е в насипно състояние и с надолу главата. Най-сбъркано е…

кирил вътев

В българското земеделие най-сбърканото е липсата на напояване. В селското стопанство има проблем с поземлените отношения, арендните отношения, начина, по който се отдават на търг площите за земеделски стопани. Българското земеделие е в много насипно състояние и е надолу с главата. Това каза в интервю за „Панорама“ министърът на земеделието Кирил Вътев.

По думите му, за да се разрешат тези проблеми, е необходим дългосрочен план за действие. А това няма как да се случи „от ротация на ротация“.

„Ако ме поканят, ще остана. Ако не имам толкова идеи за живота, че няма да ми е скучно“, отговори той на въпроса дали ще остане министър след ротацията.

„По украинската мярка целта е земеделците да бъдат подпомогнати вследствие на загубите заради войната в Украйна. Поскъпнаха горива, торове, препарати. През 2022 г. Украйна не можа да изнесе нищо или износът бе символичен, което създаде дефицит на световните борси, след Русия, Украйна е вторият най-голям износител. Нашите земеделски производители през 2022 г. спечелиха много. Но това вдигна цените на торове, семена, реколтата, която жънат през 2023 г. Засяхме много скъпа реколта през 2022 г., ожънахме много скъпа реколта, а цените се сринаха заради свръхпроизводство на зърно в световен мащаб. Счетоводно погледнато няма как да покажат загуба. Но разходите за тази реколта са по-високи от цената, която в момента получават за това зърно. Хората са прави по принцип заради това, че амбициозната зелена политика на ЕС ги вкара във високи разходи“, обобщи Вътев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ