Терасата на читалище става пешеходен тротоар на ул. „Даме Груев”

1200_dame-gruev-trotoar

Терасата на читалището „Христо Ботев“ на ул. „Даме Груев“ в Кючук Париж ще се ползва от пешеходците вместо тротоар. На историческия обект вчера кипеше офанзива. Работниците изграждаха рампа от двете страни на терасата, по която ще се преминава в участъка около оградата на бившето кино

Реконструкцията и разширение на ул. „Даме Груев“ стартира с първа копка в края на 2021 г. по договор между Община Пловдив и фирма „Парсек Груп“ със срок на изпълнение 10 месеца. Но и в момента измъченият обект не е завършен окончателно.

Невижданото чудо – пешеходният тротоар да се качи на терасата – беше заложен в проекта, готвен на инженеринг от фирмата и одобрен от Община Пловдив.

От читалището не разрешиха да се разруши терасата, за да се осигури достатъчно пространство за тротоар, както и за разширение на пътното платно в тази част на улицата. Едва в края на мандата предишният кмет Здравко Димитров е забелязал нестандартното решение, но препроектирането означава още една година да няма нито тротоар, нито рампа, затова се избра по-малкото зло.

По договор с изпълнителя на ремонта на ул. „Даме Груев“ са засадени над 130 нови дървета – както по тротоарите от двете страни на улицата, така и в прилежащите зелени пространства. Те са от вида южна копривка, който е подходящ за пловдивските условия и по качества е като чинара.

Планът за озеленяването е изготвен от ландшафтен архитект, като още в началния етап е потърсено мнението и на дългогодишните експерти в „Градини и паркове“, обясниха от общинското предприятие. Дръвчетата са добре развити и са с 5 години гаранционен срок.

Директорът на общинското предприятие Антон Георгиев увери, че отново започват проверка дали засаждането е извършено правилно и ще се заемат с поливането и другите необходими дейности за доброто развитие на дърветата.

„Дърветата няма да изсъхнат. Напротив, предвижда се поне осемдесет-сто години те да са жизнени и през летните месеци да правят хубава сянка. Копривката израства до 20 метра височина, има широка корона и съразмерна коренова система. Намалява замърсяването на въздуха от автомобилния трафик“, увери Антон Георгиев.

За разширението на улицата бяха изсечени над 70 софори, за които специалистите се произнесоха, че животът им е изтекъл.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ