Съдия Цариградска: Може да има риск за сигурността ми! А ако ми се случи същото като на Божанов?

цариградска съдия

Имам основателни подозрения, че съм била контролирана със СРС. Това обяви съдия Владислава Цариградска пред ВСС, който дебатира тайния клуб за магистрати на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Тя отправила това питане към Бюрото за контрол на СРС.

Цариградска, която е била заплашвана от Нотариуса, искала активно да участва в досъдебното производство срещу Божанов.

„В тази машина за натиск участват активно магистрати от прокуратурата и от специализираното правосъдие“, смята съдийката. Тя обясни, че по разследването била разпитана на 5 юли 2023 г. Няколко дни след това имало нови медийни публикации срещу нея, без информационен повод, освен разпита, който не бил публичен. Тогава уведомила Софийската градска прокуратура, че и се отправя ново предупреждение.

Съдийката се спря на това, че не е разпитана пред съдия. „Ако на мен ми се случи същото, което на Мартин Божанов, това, което съм казала, няма да бъде използвано. Моята роля на свидетел и разобличител няма кой да изпълни“, каза съдийката.

„Ако мен ме няма, дали няма да има данни и това производство да бъде прекратено. Ами, ако Божанов е бил свързан и с бившия главен прокурор Иван Гешев, и с други?“, попита тя. „Имаме ли на законодателно ниво средства за ефективна защитна на съдиите“, продължи с въпросите съдия Цариградска. Тя поясни, че дори и в рамките на правомощията й не и се позволява да упражни правата си по НПК. И посочи, че трябва да има законодателни промени, за да могат пострадалите да упражняват своите права, предава 24 часа.

„Как ще бъде изчистено името ми? Когато тази групировка се задейства, тя прави тотално проучване до девето коляно“, поясни съдийката.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ