Кръщават улица или площад на един от най-именитите варненци

2002960

Улица или площад ще бъде кръстена на един от най-именитите българи, превърнал се още приживе в символ на стотици. Тази идея обмисля инициативен комитет.

Става въпрос за Константин Божилов – създателят на карате киокушин в България. Той съумява да направи немислимото – да внесе този спорт в България по време на комунизма, когато има сериозна заплаха да бъде задържан.

Неговият невероятен плам е запалил хиляди в бойното изкуство.

Шихан Константин Божилов е роден през 1946 г. в град Варна. На 14-годишна възраст започва да тренира джудо, а през 1967 г. става и треньор по джудо. Защитава 4-ти Дан в този боен спорт през 1976 г. В същата година взима и 1-ви Дан по киокушин карате в град Краков, Полша.

Шихан Божилов успява да внесе източното бойно изкуство в тежките времена на социалистическия режим. Срещал се е със създателя на киокушин Масутацу „Мас“ Ояма в Япония. След това съдбовно запознанство става представител на японското светило в България в периода 1976-1991 година. Заместник-председател и Управител на Българска Федерация Киокушин до 1991 г.

През 1989 година лично е удостоен от Ояма с 4-ти Дан за приноса му в развитието на киокушин в страната. По това време трениращите под ръководството на Шихан Божилов само във Варна са достигнали между 1200 – 1300 души.

Именитият българин почина на 1 декември 2021 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ