Кметът: Ако бюджетът за 2024 г. не бъде приет, дейността на Общината ще бъде ограничена

Стефан-Радев-1

„Оптимист съм и винаги вярвам в здравия разум у хората, още повече в тези, обвързани политически и партийно. Ще бъде много неприятно, ако бюджетът за 2024 г. не бъде приет“. Такова мнение изрази кметът Стефан Радев на отправен към него журналистически въпрос за основната финансова рамка на Общината. Гласуването на проектобюджета за 2024 г. е част от дневния ред на предстоящата този четвъртък сесия на местния парламент. По думите му, това ще ограничи Общината да разполага с предвидените средства от новия бюджет, което ще повлияе и на увеличението на заплатите в отделните общински структури. Бюджетът за тази година е на рекордни нива за Общината – близо 200 млн. лв.

„Наясно сме, че инфлационните процеси си текат и няма как да се надяваме да купуваме същите стоки, материали и услуги и да плащаме миналогодишните заплати. Това със сигурност ще ограничи дейността на Общината и ще затормози развитието й“, подчерта Радев. Той припомни, че през последните две години не е предлагано увеличение на данъците и таксите. „Ако нямаме действащ бюджет, ще трябва да се ограничим до размера на разходите от 2023 г.“, заяви градоначалникът.

Общо 72 точки са включени в дневния ред на сесията на Общинския съвет. Сред тях попадат изменение в една от общинските наредби и стратегията за управление на общинската собственост за 2024-2027 г.

На заседанието в четвъртък ще бъде гласувано още партньорството на Общината в проекти на градове и организации – част от мрежата на Програма „Предизвикателство „Интелигентни градове“ (Intelligent Cities Challenge) на Европейската комисия.

Местният парламент ще решава още дали Общината да кандидатства по обявена процедура, с която ще бъде продължена дейността на Областния информационен център в Сливен.

Друга точка е свързана с одобряване на Програма за управление на Община Сливен за мандат 2023 – 2027 г. Общинските съветници ще гласуват и програма за работата на градския парламент през първото тримесечие на тази година. В дневния ред е включено и утвърждаване на тазгодишната програма за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи и на плана за младежта за 2024 г.

Сред точките за гласуване попадат още културният календар на Общината за тази година и утвърждаване на списъка на общинските жилища по предназначение.

Сесията ще се проведе обичайно в зала „Май“ от 9 часа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ