Румен Радев: Не е ротация, а оставка! На власт са, но това не означава, че могат да правят, каквото си поискат

радев

Народното събрание е върховният орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш всякакви правила, дори и самата Конституция. Това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш. Да погазваш демонстративно всякакви правила, дори самата Конституция. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

Това убеждение ни води в една опасна посока – всяко конституционно мнозинство, всяка безперинципна и паянтова сглобка може да променя и да прекроява основния закон спрямо своите зависимости и интереси. С моето вето, аз давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството и на правовата държава, посочи още Радев.

Ние не сме забравили, че настървението за спешна промяна на Конституцията, с мотив правосъдна реформа с фокус ограничаването на правомощията на главния прокурор, ние какво видяхме? Този мотив не е спазен, защото те върнаха правомощията на главния прокурор. Става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конститцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт. Такива процеси текат в момента, допълни държавният глава, предава Нова.

Радев коментира и започнатото от него сравнение на правителството и министрите с шахматна дъска, в духа на която реторика се изказаха по-рано Бойко Борисов и Пеевски.

„Няма никакво значение кои ще бъдат министрите, при положение, че властта обслужва други интереси, но не и тези на българските граждани. Ние така и не разбрахме на кого е министърът на вътрешните работи. Всеки отрича и казва „не е мой“. Чии е тогава? Нали те ги назначават. Нека застанат ясно и кажат кой министър на кого е. И кой носи отговорност“.

Относно предстоящата ротация, Радев заяви: „Това не е ротация. Това е подаване на оставка на цялото правителството заедно с министър-председателя. Оттам нататък цялата процедура се задвижва наново“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ