Нова мистерия край убития Божанов: Живял нашироко, оставя едва 700 бона наследство

нотариуса

Мартин Божанов-Нотариуса е живял нашироко, но оставя наследство в имоти в България на стойност „едва“ 700 хиляди лева. Това сочи справка в имотния регистър. Поръчково убитият схемаджия, който бе ликвидиран на 31 януари, оставя доста оскъдно наследство – един апартамент и два гаража в София, 91 декара обработваема земя в Болярово и 2 парцела в село Карлуково, община Луковит.

Жилището в столицата се намира в непрестижния квартал „Люлин“. Апартаментът е 88 кв.м, а стойността му е около 300 хилядарки.

Божанов също така притежава и няколко гаража в София. Единият е на улица „Княжевска“ и е 15,6 кв.м, другият е на улица „Миле Попйорданов“ и е 18,4 кв.м. Стойността на двата гаража на сегашните цени е малко над 60 бона.

Божанов притежава също 2 имота в село Карлуково, община Луковит. Единият е 905 кв.м, а другият е 750 кв.м. Там парцелите са доста евтини и сегашната стойност на всички тези 1655 декара е около 60-70 хиляди лева.

Нотариуса е собственик и на близо 100 декара хубава, обработваема земя в град Болярово, област Ямбол. Тази земя на сегашните цени може да достигне над 230 хилядарки. Обработваемата площ обаче не е цялата притежание на Божанов, защото негови роднини също имат идеални части от земеделските земи.

По направената справка от „България Днес“ в имотния регистър става ясно, че всичките тези имоти са на приблизителна стойност от 660 бона, което е изненадващо на фона на това, което се говори за Божанов, а именно с колко пари е разполагал от направените измами и посредничество между магистрати и обвиняеми.

Запознати с разследването смятат, че Нотариуса има авоари в чужбина, както и офшорни сметки. Гледал е да няма много имоти у нас, за да не стане подозрителен и да не се набива на очи на данъчните.

Въпреки че Божанов не оставя кой знае какво наследство, се оказва, че е превъртял множество апартаменти, гаражи и парцели. В тези схеми са се развъртели милиони левове, предполагаемо над 5 милиона. Схемите са били следните. Нотариуса първо купува апартаменти за предполагаемо нищожни суми, след няколко месеца ги продава на сериозна печалба. Има и друга схема, в която Божанов дори не си е бръкнал в джоба, за да купи нещо, защото няколко имота са му били дарени. Можем само да предполагаме, че тези дарения са част от тъмна сделка или пък от рекет. Минават няколко месеца и тогава Мартин Божанов продава надарените му имоти. Това му носи 100% печалба. Въпросните имоти, които Нотариуса купува, или са му дарени, а само след месеци продава, се намират на централната ул. „Аксаков“ в София, един в столичния квартал „Манастирски ливади“, един апартамент 140 кв.м и един парцел 2125 квадратни метра в кв. „Кръстова вада“. Божанов също е препродал и един имот в курортния морски град Несебър. Също така е купил и продал апартамент на столичния булевард „Сливница“. Нотариуса купува и един малък склад, само 5,6 кв.м, и само след месец го продава.

Всички тези маневри на Божанов се случват от 2003 година насам. Къде са се изпарили всички тези пари от имотите, как ги е изпрал впоследствие Божанов, все още не е ясно. Едно обаче е ясно и то е, че почти всички имоти, които или е купувал или е продавал в даден етап, са били под възбрани от разследващите или частни съдебни изпълнители. Тоест Божанов не е имал право да се разпорежда с тях.

Припомняме, че Мартин Божанов беше показно ликвидиран на 31 януари в затворен комплекс в софийския квартал Горна баня. По информация на „България Днес“ Нотариуса е бил жестоко пребит с някакъв предмет, преди да му бъде пуснат един контролен изстрел в главата. Съпругата му Гергана Божанова подава сигнала над 50 минути след убийството, защото го вижда на камерите, че лежи неподвижно до колата си.

2008 година комисията на Кушлев запорира

2008 година антикорупционната комисия на Кушлев запорира два имота на Божанов. Единият е на улица „Аксаков“ в столицата, а другият е в софийския квартал „Люлин“. В крайна сметка двете възбрани мистериозно изчезват и Нотариуса бързо се отървава от имота на „Аксаков“, но този в „Люлин“ решава да запази. Тогавашната комисия, оглавявана от Стоян Кушлев, се казва КУИПП, което означава Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Как и защо тези възбрани са вдигнати, е пълна мистерия.

Патрон и кръст от клонки стряскат прокурори

Патрон и кръст от клонки стряскат прокурори, които са разследвали Нотариуса. Това съобщи и.д. главен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия съдебен съвет.

„В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП са получили заплахи за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клонки пред входната си врата“, казва Сарафов и отбелязва, че ще изпрати доклад на министър Атанас Славов, за да им бъде осигурена защита.

По време на изслушването Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства за Нотариуса, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска, която е заплашвана от Мартин Божанов. Разследването не е приключило, още се действа, посочи Сарафов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ