Нов обрат по делото срещу Митьо Очите: Съдийката Крънчева се отърва, смениха я след доводи

payimage-563811

Делото срещу групата на Митьо Очите претърпя нов обрат. След като година и половина се гледа от съдия Петя Крънчева в Софийския градски съд (СГС), то се върна обратно при Лилия Георгиева.

Припомняме, че Георгиева водеше процеса, когато той бе в Специализирания наказателен съд (СНС). Този съд бе закрит през 2022 г., след което делото отиде в СГС и се падна на Петя Крънчева. Тя, обаче, като че ли направи всичко възможно да се отърве от него и в крайна сметка след година и половина това се случи.

Припомняме, че първоначално Крънчева излезе с позиция, че делото следва да отиде в някое от окръжните съдилища в Бургас, Сливен или Ямбол. Затова и прати казуса по спор за подсъдност във Върховния касационен съд (ВКС). Той пък отхвърли тезата на Петя Крънчева и прецени, че процесът следва да си остане в СГС.

През ноември 2023 г. съдия Крънчева обаче извади нов довод, че делото не трябва да се гледа от нея. Тогава тя издаде разпореждане, в което изложи позиция, че процесът следва да се върне отново при Лилия Георгиева. Аргументите й бяха в няколко посоки. От една страна, в СНС е имало подготвителни действия по делото. От друга, след разпускането на спецсъда Лилия Георгиева е била преместена в СГС. Затова и тя трябвало да продължи да води процеса срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и още десетима души.

С разпореждането от ноември Петя Крънчева слага делото на пауза, като обявява, че са нужни „усмотрение и коментар“ от административния ръководител на Наказателното отделение Руси Алексиев, който е и зам.-председател на СГС. Около 2,5 месеца след това Алексиев е решил спора, като е преценил, че Крънчева е права. Така той е преразпределил делото и го е върнал на Лилия Георгиева, както потвърдиха от пресцентъра на СГС пред „Флагман“.

Очаква се тя да насрочи поредно разпоредително заседание след няколкото провала и рестартирания на процеса заради странни юридически неуредици от 2019 г. насам.

Припомняме, че според прокуратурата Митьо Очите е бил ръководител на организирана престъпна група, която извършвала рекети, побои, палежи и др. в периода 2013 – 2018 г. Освен Очите подсъдими са още десетима човека.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ