Гаф с валутния курс в ефира на БТВ. Министър Шалапатова оряза заплатите и пенсиите

иванка шалапатова

Гаф с пресмятането на заплатите в евро и лева, направи социалния министър Иванка Шалапатов. Зрителите се надяват това да е грешка, а не да са реалните сметки на министерството.

Не предвиждаме сътресения с влизането на еврозоната. Няма да се отрази на покупателната способност. От 27 държави вече 20 са част от еврозоната. Ако нямаше полза, щяха ли да имат амбицията да са част от това семейство. Това коментира по bTV социалният министър Иванка Шалапатова. Според нея ще има позитиви за икономиката.

Ако заплатата ти е 1250 лв., в евро ще е 635, пресметна тя.

Средната пенсия е 883 лв., което в евро прави 450.

Това обаче е грешка. 1250 лева са 639 евро. За пенсиите от 833 лева тя ги наду, защото реалната цифра е 425,90 евро.

Закръглянето щяло да е в полза на хората.

Ще има спокойствие за хората, категорична е Шалапатова, която припомни, че Хърватска не е регистрирала спад на доходите при влизането на еврото.

Като увеличим пенсиите с 11%, изпреварваме увеличението на цените. Това е нашата политика, каза още Иванка Шалапатова. Тя допълни, че неин приоритет е също възрастните хора да останат участници в обществения живот, да не живеят самотно и забравени.

Освен да подобрим финансовото положение целта ни е да подобрим достъпа до социални услуги на хората с увреждания, каза министърът. Тази година имало и повече инвестиции в социалната сфера. До края на годината ще има държавна агенция за хората с увреждания, за да има пълноценна политика, каза още Шалапатова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ