Ударно разпитват свидетели: Ники Прасето, адвокати и вдовицата на Нотариуса излизат по делото срещу него

гергана грънчарова божанова

Адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков, бизнесменът Николай Атанасов-Прасето и съпругата на Мартин Нотариуса Гергана Божанова са само част от имената, за които свидетели са разказали по разследването на организираната престъпна група, което се води в Софийската градска прокуратура, съобщава “24 часа”.

То стана известно в нощта на убийството на Мартин Божанов в затворения комплекс в кв. “Горна баня” на 31 януари вечерта. Тогава от прокуратурата обявиха, че жертвата на покушението всеки момент трябвало да бъде обвинен по него, но убиецът ги изпреварил. Досъдебното производство продължава и след смъртта на Божанов, но още никой не е обвинен по него.

В сряда стана ясно, че гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Джон Кустас също ще бъдат разпитани, а след убийството на Нотариуса се появили и много други. Мартин Божанов е бил ръководител на престъпна група за заплахи към магистрати, пране на пари и имотни измами според съобщенията на прокуратурата.

Част от разпитаните свидетели в миналото са били близки на Божанов и са посочили схемите му, включително и много полицаи, прокурори и съдии, с които групата му е свързана или са го посещавали в заведението му.

Работата по групата на Мартин Нотариуса започва през 2021 г. в ГДБОП при служебния кабинет с вътрешен министър Бойко Рашков. Тогава е уволнена от службата и съпругата на Нотариуса Гергана Божанова. Материалите от ГДБОП са изпратени в прокуратурата през 2022 г., но досъдебното производство е образувано едва през лятото на 2023 г., малко след отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. По-късно показания като свидетели дават и заплашваните от Мартин Божанов съдии Цариградска и Лазаров.

Адвокат Велимир Атанасов е бивш съдия и дългогодишен адвокат. Той е съдружник с Мартин Божанов в две консултантски компании. Точно с тази професия се представя и пред Антикорупционния фонд Божанов през 2021г.

Калин Чанков защитава интересите на съпругата на Божанов Гергана по делото за вилата в Карлуково, по което е заплашвана съдия Цариградска.

Емил Писков е кум на Мартин Божанов. Той е бивш служител на ГДБОП и ДАНС.

Писков е човекът, който се е свързал с Ивайла Бакалова през 2021 г., за да ѝ предложи услугите на Мартин Нотариуса. Историята е от филма на Антикорупционния фонд “Списък за бърз контрол”, в който Писков и Божанов са интервюирани по разкритията на Бакалова.

Николай Атанасов-Прасето е бизнесмен, който е съдружник на Мартин Божанов в друга консултантска фирма. През него са минавали и имоти, придобивани от групата през последните години. Атанасов е подавал и сигнали срещу непокорни магистрати, които са отказвали подкупи или отводи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ