Събра погледите на всички: Ето коя зае мястото на Атанасова и е новата ,,дясна ръка“ на Борисов

payimage-602351

Финансов ревизор зае мястото на Десислава Атанасова в Народното събрание като „дясна ръка“ на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се вижда от началото на годината, след като стана ясно, че Атанасова е гласена за конституционен съдия. То се потвърждава и от депутати от формацията.

Теменужка Петкова вече стои на първия ред до Борисов и движи административните дела в парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова бе избрана за конституционен съдия на 19 януари.

Няколко дни след това тя подаде оставка като депутат. Дотогава Атанасова се водеше председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Реалният лидер Бойко Борисов пък формално бе само член на групата. Борисов дирижираше ПГ от първия ред, като до него до началото на тази година стоеше неотлъчно Десислава Атанасова.

След това мястото й зае Теменужка Петкова, твърди Блиц. Че се готви смяна на „дясната ръка“ на Борисов стана ясно още в първия пленарен ден на новата година. Тогава традиционната встъпителна декларация за новия политически сезон от името на ГЕРБ-СДС прочете не Борисов, не и Атанасова, а Петкова. Това определено изглеждаше като изненада.

Теменужка Петкова не е с имидж на ярка партийна фигура, а през годините се изявява по-скоро като експерт. Тя бе и министър на енергетиката в последните две правителства на Бойко Борисов. А това също не изглеждаше да е нейната роля. Дотогава кариерата на Петкова бе в държавната администрация, но в областта на финансите и финансовия контрол.

Тя е завършила УНСС с магистратура по счетоводство и контрол. Преминала е обучения в областта на вътрешния одит в публичния сектор в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на държавната финансова инспекция в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол“. След това работи в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност“. В периода 2010 г. – 2013 г. – по времето на първия кабинет на Борисов, вече е директор на АДФИ.

Заема длъжността заместник министър на финансите в служебния кабинет на Георги Близнашки през 2014 г. Същата година става министър на енергетиката във второто правителство на Бойко Борисов. Получава същия пост и в третия му кабинет в периода 2017 – 2021 г.

В парламентите след това тя бе редови член на ПГ на ГЕРБ-СДС. До настоящото Народно събрание, когато стана зам.-председател на групата. Винаги е била депутат от район Търговище, пише „Флагман“.

След напускането на Десислава Атанасова, Бойко Борисов вече официално оглави ПГ на ГЕРБ-СДС. Работата на Атанасова обаче пое Теменужка Петкова. Тя започна да внася предложенията за размествания на депутати от ГЕРБ в парламентарните комисии и делегации.

Тя седи до Борисов и регулира работата на групата от първия ред, когато него го няма (а всъщност и когато той е там). Прави и извънредни предложения от името на ПГ на парламентарната трибуна, когато това се налага.

ПГ на ГЕРБ-СДС има още трима зам.-председатели. Това са Деница Сачева, която е сред остриетата на партията на Борисов, Рая Назарян – новата звезда в ръководството на групата след напускането на Десислава Атанасова, и Румен Христов, който е лидер на СДС – коалиционният партньор на ГЕРБ.

Те обаче стоят зад Борисов и Петкова, до които на първия ред са още Томислав Дончев и Даниел Митов. Последните двама са зам.-председатели на партия ГЕРБ, но не са в ръководството на парламентарната група.

Теменужка Петкова се очертава да е поредната дама, която да е ръководител на формацията на Борисов в НС. През годините на позицията се изредиха Искра Фидосова, Даниела Дариткова и Десислава Атанасова. Такива бяха и двама мъже в лицето на Красимир Велчев и Цветан Цветанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ