Варненци излизат на протест днес

2006118

Фондация “Даная“ организира протест “Вън мафията от здравеопазването“ на 16 февруари от 17.00 часа пред Министерския съвет.

А Варна, Пловдив, Русе и Хага (Нидерландия) се включват в протеста по същото време. В морската столица протестът ще е на площад „Незвисимост“.

Ето какво казаха от фондацията: 

„Даная е присъда за българското здравеопазване.

Протестът е предизвикан от действията на служители на най-важната спешна болница в България, които наричат себе си лекари, но, вместо да лекуват, заплашват всеки, който иска промяна на затъналата в проблеми и пороци система и който търси истината за смъртта на едно дете.

Този протест трябва да бъде началото на края на мафията, превърнала здравеопазването ни в частен клуб за наказания. И на деца, и на медици! Лекарите ни не заслужават това петно! Децата ни не заслужават това!

Присъединете се към нас!

Исканията на протеста са:

ПОНАСЯНЕ НА ОТГОВОРНОСТ

Незабавно отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности.

Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ на 01.02.2024 г.

ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят.

СТАНДАРТИ

Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

ПОЛИТИКАТА НЯМА МЯСТО В БОЛНИЦИТЕ, ОСТАВЕТЕ ЛЕКАРИТЕ ДА РАБОТЯТ СПОКОЙНО

Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство.Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм.Тези искания ще спомогнат за:

Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ