Десетки варненци минават на ден над него, без да подозират за съществуването му

2005818

Училище „Димчо Дебелянов“. Това се вижда от снимката, ще възкликнат повечето, без да подозират, че на нея има нещо скрито от погледа.

Десетки преминават над него, без изобщо да подозират, че е там.

Като скрита картинка е!

А е подлез. Ползвал се е година-две, след което вратите му бяха зазидани. След ремонта преди 5 години по събарянето на бараките край Юнашкия салон, той остана само в спомените на хората, които живеят в тази част на града, както и в кадастралните карти.

Този подлез е направен през 1987 година при пускането на тролейбусната линия към ЖП гарата. Тогава е решено дворът на учиище „Димчо Дебелянов“ да бъде разделен на две, за преминаването на тролейбусите. За да бъде безопасно за децата, е изграден подлез, който да свързва образуваните две половини на двора.

Ползвал се е по предназначение максимум 2 години, след което е затворен. Причината е в това, че през ваканциите и извънучебно време там се събираха хашлаци, да пушат цигари.

Иначе тролейбусният транспорт във Варна е открит на 1 януари 1986 г. Първата тролейбусна линия е от спирка „Нептун“ до ТИС Север. Първоначално са закупени 30 нови тролейбуса Škoda 14Tr, доставени на 2 партиди по 15. Докарани са и три тролейбуса Škoda 9Tr с учебна цел – два от Пловдив и един от София. В периода 1988 – 89 са доставени общо 36 нови съчленени тролейбуса DAC Чавдар 317etr с контакторно управление.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ