Депутат на ,,Възраждане“ беснее в парламента: Да напуснем НАТО! Ще участваме в чужди войни

payimage-580028

Вероятно за първи път „Възраждане“ обяви директно и официално, че иска България да напусне НАТО. Това направи зам.-председателят на партията Цончо Ганев от парламентарната трибуна. Ганев е и зам.-председател на Народното събрание и депутат от Бургаския регион.

Повод за изказването му бе пленарен дебат относно законопроект за ратифициране на споразумението на участващите съдружници към фонда на НАТО за иновации, предложен от Министерския съвет. От „Възраждане“ обясниха, че са против участието ни в този фонд, понеже България вероятно нямало да получи нищо от него, пише Флагман.

„Ние сме категорично против и ще гласуваме категорично „против“, каза Цончо Ганев, като изненадващо надгради позицията на „Възраждане“: „Нещо повече. Договорът с НАТО, който имаме, и възможността България да напусне НАТО – е крайно време да бъде активирана тази клауза и България да подаде нужните документи и да напуснем НАТО. Защото това не е отбранителен пакт, а, както се вижда, това е всичко друго, но не и това, за което е създаден. Защото няма как отбранителен пакт да участва във военни действия с цялата си мощ, освен с оръжие, включително и България, освен с логистична подкрепа, участва се под формата на НАТО, изпращане на така наречените хора, които обучават украински военнослужещи. Но никой не коментира всички доброволци, които участват… самите те във военни действия. Затова именно не само че няма да подкрепим този акт, а повдигаме въпроса и за – нужно ли е България въобще да е член на НАТО.“

След реплика на негов съпартиец Цончо Ганев потвърди тезата си. Той обясни, че няколко години след създаването на НАТО дьо Гол заявил, че това било пагубно.

„И не напуска НАТО, но какво прави – изтегля всички френски участници под каквито и да било форми в НАТО. Де факто блокира членството на Франция тогава в НАТО и това продължава години наред“, обясни Ганев, като обаче не коментира защо понастоящем Франция е пълноценен участник в северноатлантическия пакт.

След това бургаският депутат заяви: „В момента в нашия договор за членство в НАТО ние имаме реална възможност да напуснем НАТО. И ние от „Възраждане“ повдигаме тази тема и искаме да кажем, че това нещо е актуално към днешна дата. Защото една според мен не малка част от българския народ не иска България да участва в НАТО, да има вноски в НАТО, да плащаме, в момента да прокарвате пореден път за поредни траншове към НАТО. Да плащаме за неща, за които нищо няма да получим срещу това. Никаква сигурност. Напротив! Участие в чужди войни – косвено и директно. Защото в момента НАТО участва косвено и отчасти и директно във военен конфликт, какъвто е в Украйна.“

Досега „Възраждане“ избягваха да искат директно да напуснем НАТО. От партията единствено обясняваха, че е редно да има референдум по въпроса. Само преди няколко седмици пред БНР депутатката от партията Цвета Рангелова изкоментира, че „Възраждане“ иска не да напускаме НАТО и ЕС, а да бъдем партньори в тези организации, без да изпълняваме условия, които са вредни за икономиката и обществото.

Партията на Костадин Костадинов често е обвинявана, че е проруска и работи против интересите на България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ