„Да, България“ остро осъжда убийството на Навални. Зове за реформа в службите за сигурност

payimage-592064

Налице е все по-остра нужда от реформа на службите за сигурност, пише в позиция Националния съвет на „Да, България“ по повод смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

„Особено обезпокоителни са сигналите, че българските служби не оказват ефективно противодействие на руското влияние и проникване у нас, включително и в самите институции от сектор „Сигурност“.

Българският национален интерес изисква най-сетне да започне реформата в тази сфера, която да гарантира скъсване с всички зависимости и уязвимости от Москва. Призоваваме парламентът да започне разглеждането на законопроектите, отнасящи се до нужните трансформации в сектора“, се казва в декларацията, разпространена до медиите и публикувана в официалните канали на партията.

„Да, България“ остро осъжда убийството на Алексей Навални от „фашисткия режим на Путин“ и изказва съболезнования на близките и съмишлениците му.

Пише, че „особено важна задача е изграждането на капацитет за киберсигурност както в службите, така и в администрацията, прозрачно и под ясен демократичен контрол“.

„Режимът на Путин се стреми да установи сфера на влияние, в която да наложи своя модел на управление. България трябва да засили отговора си срещу тези кроежи на всички равнища“, заявяват от „Да, България“.

Партията призовава групите в Народното събрание, „които се определят като евро-атлантически, да обсъдят необходимите законодателни решения за пълноценно прилагане на санкциите срещу елементите на путиновия режим на наша територия, включително за възстановяване на пълния контрол върху комплекса “Камчия” и други руски държавни активи“.

И настоява „прокуратурата и другите компетентни органи да работят по-активно за разобличаване на московската шпионска агентура в България“.

Цялата позиция на „Да, България“, вижте тук.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ