Нов обрат след ротацията! На Денков ще му паднат очилата. ГЕРБ поверяват Външно на Желязков?

payimage-579762

Титаничната битка за поста външен министър вътре в сглобката май наближава своя край. Високата позиция щяла да бъде поверена на Росен Желязков от ГЕРБ, твърди Lupa.bg.

Слуховете първоначално пращаха Желязков за шеф на КЗК, тъй като борбата кой да оглави регулаторите е другата ябълка на раздора в (не)коалицията. В момента обаче сагата около Външно министерство била по-актуална, затова ГЕРБ правели всичко възможно да се наложат за това ключово ведомство.

Бойко Борисов имал и друго предложение за външен министър – бившият дипломат номер едно Даниел Митов – но от ПП-ДБ категорично отказвали да дадат подкрепата си за него. Единственият, за когото били склонни да направят компромис, бил именно Росен Желязков. В негово лице виждали по-премерен и по приемлив кандидат, който на всичкото отгоре е и председател на Народното събрание.

Иначе битката за Външно имала и друг подтекст. И ГЕРБ, и ПП-ДБ всъщност се надцаквали кой да глътне по-ресурсните ведомства. В края на миналата седмица, в разгара на спора между двамата ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел за оспорвания пост, Радан Кънев бе първият, който даде предложението постът външен министър да се раздели на две, като едната длъжност да бъде министър по европейските въпроси.

Снощи пък идеята на Кънев се потвърди с информацията, че споровете могат да бъдат избегнати фино и елегантно с въвеждането на нов пост в Министерския съвет на Мария Габриел – на министър по европейските въпроси, като „Труд“ написа, че така смятат депутати и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС.

Идеята била на поста да бъде сложен желаещият да пътува по света Николай Денков. Постът външен министър пък да си остане за ГЕРБ и дали ще бъде зает от Габриел или някой друг кадър на партията с голям опит – това да си решават хората на Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ