Искат главата на шефа на пловдивския Онкодиспансер, разпределял пари към политици?!

Владимир Темелков, заместник-кмет на Пловдив

Д-р Тихомир Дерменджиев да бъде освободен предсрочно като управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив, предлага на местния парламент зам.-кметът Владимир Темелков. В момента той изпълнява функциите на градоначалник, тъй като Костадин Димитров е в Брюксел.

Предложението предизвика смут сред определени кръгове в местната власт и най-вече сред бивши фактори в града, които имат влияние над управителя.“Искаме лечебното заведение да работи по правилния начин в интерес на пациентите и на персонала“, обясни лаконично мотивите си Темелков. В самия документ, внесен от него, като причина за предсрочното освобождаване на Дерменджиев е посочено „в интерес на работата“.

Настоящият управител беше избран през ноември 2021 г., други кандидати нямаше, а сключеният с него договор е със срок от 4 години.

При управлението му беше закупен нов комплексен линеен ускорител на стойност над 6 млн. лева и има съмнения, че апаратурата е можело да придобита на поне два пъти по-ниска цена. КОЦ-ът е с най-добри финансови резултати сред общинските здравни заведения в Пловдив, но има сериозни подозрения, че част от печалбата му се разпределя към определени политици. Затова и новата местна власт възнамерява да направи пълна финансова ревизия след евентуалната смяна на Дерменджиев.

На този етап информацията от лечебното заведение към общината била крайно недостатъчно. Печалбата на Онкодиспансера за м.г. е 1,9 млн. лева, но тъй като клиничните пътеки за този тип диагнози са много скъпи, в градската управа смятат, че финансовите резултати биха могли да бъдат по-добри.

В предложението на Темелков не е посочено кой ще поеме КОЦ-а. Обсъждат се няколко имена, сред които и това на доскорошния шеф на дирекция „Здравеопазване“ в общината д-р Калин Калинов, който преди години беше шеф на Комплексния онкологичен център.

„За мен е изненадващо това предложение. От вас научавам“, коментира пред „24 часа“ д-р Дерменджиев. Той твърди, че нищо не знаел за подозренията лечебното заведение да има граждански договори с политици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ