Депутат от ГЕРБ разби мечтите на ПП: Ако има избори, не е сигурно дали ще минете бариерата

payimage-606724

За меморандума, предложен от ППДБ, за целта на бъдещата ротация и ще отстъпи ли ГЕРБ, за да се случи тя, Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.

Г-н Иванов, обиждат ли Ви предложенията за разпределение на държавата в меморандума на „облачната партия“, както нарекохте ПП?

Да, но в случая аз цитирам ръководството на ПП. Те се обявиха като „облачна партия“ на учредителното си събрание. Те за първи път въведоха това панятие. Има партии, които се събират само за изборите. Други партии изграждат структури в страната, а те ще общуват с избирателите в интернет.

Относно ултимативния тон в предложения меморандум си позволихте да цитирате Маргарет Тачър?

Тя е права, когато обяснява, че ако искаш да не се случи нещо, пишеш програма и казваш – „това е моята програма, ако не приемете, приключваме“. Това е стар опит да изнудваш в политиката, за да покажеш, че си силния и държиш нещата. Виждате, че към днешна дата поведението на ПП не съответства на нищо. Те видяха, че са пълен провал в управлението на София. Такова поведение след 10 ноември не е демонстрирал нито един политически субект у нас – с 30-на депутата да има самочувствието, че притежава 125 депутата, да диктува условията в държавата. Ако те са загрижени за бъдещето и развитието на България, те не биха поставили такива условия. Логичният извод е, че те мислят на първо място за личното си облагодетелстване, после – за партията, а България седи някъде в облака.

Дадохте идеята, че добруването на страната трябва да е мост между вас и ППДБ?

България е обединяващото звено. Не интересите на ПП, а България. Никой не си задава въпроса – след като отидем на избори, какво става с държавата.

Администрацията спира да работи, нали така?

Преди и след избори е така. Но какво се случва с Шенген, с еврозоната, как ще се позиционира страната след изборите през ноември в САЩ. Затова политическите партии имат своите визионери, които да изведат страната на правилния път.

Отношението към постигнатото и експертизата на бившия еврокомисар Мария Габриел също е доста пренебрежително?

Това е едно високомерие, което последните 3 години рязко контрастира с техния непрофесионализъм. Водещето при тях е личното облагодетелстване и личното „аз“. Това в 21 век ще ги доведе до пълно фиаско на цялата им партия. Ако има избори и ДБ се явят самостоятелно, не е сигурно дали ПП ще минат бариерата от 4%. Партия, която няма програма и структури, а е само в облака, тя няма бъдеще. Важно е каква е целта на тяхната партия?!

Регулаторите, разбира се, с 30 депутата овладяват контрола върху различни сфери на държавата?

Аз, обаче, питам какво следва за България, какво искат да постигнат. Да си начело на регулаторите, това не е сериозно като цел. Това са 20 човека на високи постове и какво това ще промени за хората?! Те може би ще настояват, че ще въведат нови порядки, но това как кореспондира с бъдещето на страната и нейното развитие?! Ако целта е облагодетелстване на шепа хора, те нямат бъдеще като партия. Това не е сериозно.

Ще отстъпи ли ГЕРБ?

ГЕРБ няма да отстъпи, защото ние сме системна партия, която за разлика от „облачните“ партии има работещи и обновени структури след местния вот, така че ние сме готови за избори. Ние сме подготвени и чакаме тръбата да свири „сбор“. Не съм убеден, обаче, че това е добре за България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ