Започна XI-та Национална конференция на ДПС: Залата посрещна Пеевски на крака

payimage-616663

Започна XI-та Национална конференция на Движението за права и свободи. С аплодисменти и скандирания „ДПС“ и със ставане на крака залата посрещна Делян Пеевски, който се очаква да бъде избран за съпредседател на партията заедно с Джевдет Чакъров.

Очаква се близо 1000 делегати от цялата страна да участват в избора на съпредседатели на ДПС в рамките на конференцията. Тя се провежда под надслов: „Новото начало – заедно с хората!“. В началото прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

Политиката е изкуството на компромиса. Компромисът извън личното его и стабилността на държавата. Ние се превърнахме в двигателя на така желания от всички български граждани консенсус. ДПС успя да върне управлението на страната в Парламента. Никой не бива да забравя, че България е парламентарна република. Това заяви Юнал Лютфи, един от основателите на ДПС, който откри форума, предава Епицентър.

И друг път съм откривал конференции на ДПС, но тази сякаш е по-различна – със сетивата си усещам, че тази конференция ще сложи началото на нов етап в по-нататъшното развитие на ДПС като един от основните политически фактори в страната“.

По думите му ДПС трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори.

Новото мнозинство успя да излъчи правителство, но без ДПС. Забележете – това показва, че искаме да има устойчиво, политическо и икономическо развитие на страната“, продължи той.

„Другият не по-малко важен принос е, че успяхме да върнем управлението на страната в парламента. А както всички знаем, години наред това не беше така“, подчерта той.

„По естествен път се открои фигурата на Пеевски тук, който именно по пътя на компромиса и диалога успя да обедини политическите фигури в т.нар сглобка. Това даде сериозни плодове – бяха направени поправки в конституцията, касаещи съдебната система“, каза още той.

Скъпи приятели конференцията ни се провежда в атмосфера на нестабилност – война между Украйна и Русия, както и конфликта между Израел и Хамас“, посочи той. И напомни думите на Доган, че подобни войни неизбежно се отразяват на всички и най-вече на малцинствата.

„Виждаме как страните-членки на ЕС все по-трудно намират съгласие по основни процеси. ДПС ще трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори, за да може да разшири присъствието си и да участва във формирането на политиките. Убеден съм, че ще го постигнем“, каза още Лютфи.

През октомври досегашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка от ръководния пост на партията. Ръководството бе поето от почетния председател д-р Ахмед Доган. Той аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели – Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. В предложението ясно са очертани и ареалите на техните отговорности – с цел разширяване на електоралното влияние на партията в национален мащаб“, напомни Лютфи.

ДПС ще излезе с много ясна и амбициозна програма на този конгрес, посочи още той.

Лютфи допълни, че от новото ръководство „очакваме завръщане на ДПС при своите избиратели, защото те са, те са били и ще бъдат фундамента на движението. И връщане на доверието към партията“.

Голяма част от гласоподавателите очакват задълбочен анализ – има структури, които със своята пасивна и инертна дейност водят до слаби резултати, но и структури, които с години са изолирани, отбеляза той.

Специални гости на конференцията са главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и турският посланик у нас Айлин Секизкьок, депутатите Теменужка Петкова, Даниел Митов от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, Димитър Петков – председател на БЗНС, Димитър Манолов – президент на КТ Подкрепа, Тодор Капитанов и Даниела Алексиева – вицепрезиденти на КНСБ, посланиците на Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ.

Водещи на откритата част бяха евродепутатката Искра Михайлова и Селин Байрактарова, а на закритата – Михайлова и бившият кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис. За секретариат бяха избрани Ренгинар Муталиб и Сузана Маринска.

Очаква се делегатите да изберат двама съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров по формулата, предложена от почетния председател Ахмед Доган в началото на тази година.

Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама души -Делян Пеевски и дългогодишния депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров, който е лекар по професия. Лютфи заяви, че те имат шанс да надмогнат злободневието и да предложат решение на големите проблеми от реалната политика.

Бившют председател на „Движението за права и свободи“ Мустафа Карадайъ пристигна на XI-та Национална конференция на партията.

Карадайъ бе посрещнат от членовете на партията. Той застана редом до настоящия лидер на парламентарната група на Движението и кандидат за председател Делян Пеевски.

Конференцията е разделена на два панела – открито и закрито заседание. Изборът ще премине в закритата част. Освен приветствия от гостите на конференцията, се очаква да бъде представен доклад на XI-та Национална конференция на Движението. Текстът му е предоставен на медиите. В началото му се отчита, че конференцията се провежда в критичен момент от развитието на модерното общество и критичен момент от развитието на България.

Докладът бе представен от Илхан Кючюк, евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ

Форумът се провежда при строги мерки за сигурност. Сред гостите на конференцията са евродепутати, членове на Либералния интернационал, както и дългогодишният лидер на европейските либерали Греъм Уотсън, гост делегати от други държави.

Тандемът в ръководството Доган предложи в началото на тази година в обръщение към структурите на партията ден преди рождения ден на Движението, следвайки „принципа на взаимното допълване“.

Очакванията са Джевдет Чакъров да носи отговорност за традиционните райони, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, тъй като 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Ахмед Доган определя Пеевски като „представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата“.

Пеевски първо бе избран за съпредседател на парламентарната група на ДПС, заедно с тогавашния председател Мустафа Карадайъ, а след неговата оставка, стана и председател на групата. На 7 ноември Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС.

След десетилетие пауза в активната политика почетният председател на партията Ахмед Доган пое оперативното ѝ ръководство. В писмо до участниците на Централния съвет на партията Ахмед Доган определени Пеевски за „феномен“ в политиката на страната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ