Майката на убития Митко: Единият близнак се обадил на приятели, че днес излиза, а брат му след 6 месеца

атанаска бакалова

Близките на убития Димитър от Цалапица отново излизат на протест днес пред Съдебната палата в Пловдив. Причината е, че се гледа делото за укривателство срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови. Близките смятат, че става въпрос за съучастничество от тяхна страна и присъдата трябва да е много по-строга. Основният заподозрян за деянието е Рангел Бизюрев, но ако той не бъде докаран в съда, е възможно те да бъдат осъдени като укриватели, а не като съучастници. Жителите на Цалапица са против това да се случи, преди да бъде екстрадиран, докаран и разпитан в България Бизюрев.

„Все още Рангел Бизюрев не е екстрадиран от Кралство Дания. Все още той си е там, не е разпитан, не е направено нищо по случая, а ще бъде даден ход на делото. Не знам защо трябва всичко това да се случва. На 25 януари ни беше казано, че до 10 дни Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран. 26 февруари сме, един месец по-късно и на този етап той не е екстрадиран. Кой не си е свършил работата и не е подал необходимите документи към Кралство Дания? По член 52, алинея 2 от европейската заповед за екстрадация много точно и ясно гласи, че може от нашите власти да бъде изискано Рангел Бизюрев да им бъде предоставен за един месец, да бъде направено всичко необходимо като разпити и следствен експеримент, и да бъде върнат евентуално да си лежи присъдата, която му е наложена, там“, каза пред „Нова ТВ“ майката на Димитър – Атанаска Бакалова.

„Окръжна прокуратура-Пловдив не си е свършила работата, не е изискала по този член, по който едно към едно важи както при нас, така и и при тях да бъде екстрадиан Рангел Бизюрев. Защо някой не отиде там да го разпита? Ние не искаме делото да започне, защото те не се укриватели, а съучастници в убийството. Ние от самото начало не сме съгласни те да се водят укриватели. Дори това, че единият си е признал, че е присъствал от самото начало, е достатъчно. А говорим, че са четири човека, които във въпросната вечер са там на място – двама участват в побоя, другите двама стоят встрани и наблюдават. Освен Митко, още четири човека има на въпросната площадка. Ние не знаем кои са четиримата участници във въпросния побой, а тръгва дело за укривателство. Днес се надявам съдът да им даде максимума, защото преди дни единият от близнаците се е обадил, че днес излиза, а другият след шест месеца, че щял да излезе. Да, именно – Валентин се е обадил на приятели в селото, с които контактуват и казал, че днес излиза, а след шест месеца и брат му излизал. Явно затворниците си знаят присъдите, явно си ги правят сами и си казват колко време кой ще лежи“, ядосва се майката.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ