Политологът Любомир Стефанов: Водевил! ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ

бойко борисов, кирил петков

Рискът да се счупи коалицията и да се отиде на избори „2 в 1“ е неоправдан към този момент. Лични партийни или политически кариери не би трябвало да застават на нейния път. Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов.

„В последните 9 месеца се наслушахме как целта на тази коалиция всъщност е да направи България най-сетне прилична европейска държава. Ако се окаже, че нечии лични политически амбиции са препъникамъкът и ябълката на раздора, всичко е било вятър и мъгла“, посочи той.

Има и втори план, който за Стефанов продължава да виси неизговорен:

„Нито Габриел, нито Денков са политически лидери в партиите си. Те са лица от втория ред, извадени на първия. Преговорите трябва да се водят между тези, които наистина носят политическата отговорност, включително и за техните настоящи номинации и оперативни действия като министър-председател и министър на външните работи“.

Според политолога този меморандум трябваше да бъде вследствие на започнали преговори и обявяване на позиция:

„Търси се публична легитимация на позиция, втвърдяване на ядрото на електората, разширяване на подкрепата и евентуално постигане на ефекта на държане на опонента ти или в случая потенциалния ти партньор или коалиционен такъв в патова ситуация“, продължи коментара си той.

Според политолога ще има обществено драматичен ефект. По думите му усещането е, че се намираме във „водевил или второкласна булевардна драма“. Коалиционната култура е това, което отсъства, отбеляза той.

По-удобно им е да нямат коалиционно споразумение, категоричен бе Любомир Стефанов.

„Сега се чудят какво да измислят, което да е толкова обтекаемо, че да не го напишат черно на бяло, защото то трябва да се изпълнява, а когато се изпълнява, някой ще ти потърси сметката, идва Видовден. Затова в момента и ПП-ДБ, и ГЕРБ ги устройва да няма формално, чисто записано и ясно коалиционно споразумение, тъй като доста от нещата, които ще се случват, изискват нестандартни ходове и действия“, каза той.

Не трябва да се фиксираме върху датата 6 март, изказа мнение още политологът относно предстоящата оставка на правителството и ротацията: „Няма нужда да се търси повод за напрежение, трябва да мислим стратегически и тактически. Драма няма, въпрос на преговори и постигане на балансирано споразумение“.

Той изрази надежда политиците ни да покажат прагматизъм и здравомислие.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ