Работа мечта! Общинарите в Пловдив с 1188 лева заплата за 6 часа труд

общински съвет пловдив

Общинският съвет в Пловдив е на път да заприлича на богата партийна софра, около която в продължение на четири години ще се хранят 51 избраници, без да се потят с неуморен труд и без да доказват високи професионални качества, пише вестник „Марица“. С последното решение 43-ма градски старейшини дружно си гласуваха промени в Правилника за работа, като вдигнаха заплатите си до безпрецедентните 3080 лева.
Само двама от присъстващите на сесията – д-р Веселка Христамян и Тодор Токов от групата на ПП-ДБ, се въздържаха. За 33 години демокрация нито веднъж Общинският съвет не си е позволил подобно разточителство на парите на данъкоплатците, тъй като заетостта за работата в местния парламент е минимална –  сесиите се провеждат два пъти месечно, заседанията на постоянните комисии – най-много четири.
С промените, направени в правилника, съветниците си запазиха принципа председателят Атанас Узунов да получава 80% от основната заплата на кмета Костадин Димитров, която се увеличи на 5500 лева. Така бившият футболен съдия ще взима 4400 лева на месец от 1 март, когато решението влиза в сила.
Съветниците си определиха почти двоен ръст на парите за участие на сесия – 27% от възнаграждението на председателя вместо досегашните 15%, тоест 1188 лева. Два пъти са завишени надниците за участие в комисии – вместо 2 на 4 процента, тоест на 176 лева. Двойно по-висока е летвата на общото възнаграждение на градските старейшини. Преди таванът на доходите беше 38 процента от председателската заплата, сега стандартът се качва на 70%, или 3080 лева, колкото две средни работни заплати за Пловдивска област.
Съветниците си запазиха правото и на още една „порция” от бюджетната баница – пари за телефони, гориво, литература, офиси, които се осребряват срещу фактури. Това са единствените разходи, намалени от кумова срама от 40 на 12 процента – пак от размера на възнаграждението на председателя.
Всъщност какво работят общинските съветници, чиито имена 90% от пловдивчани изобщо не знаят, камо ли да са наясно каква е ползата да ги издържат! Бюджетът на местния парламент за тази година е почти 3 млн. лева, които се чакат пак от данъкоплатците.
Сесиите започват в 9 часа сутринта и обикновено свършват в 12-13 часа. По изключение, както беше при обсъждането на новия бюджет, продължават до ранния следобед. За три-четири часа в залата „бащиците” взимат няколко пъти почивки за консултации (и за по цигара) по 5-15 минути, които като правило продължават половин час. 
Досегашната практика на самоуправлението в Пловдив показва, че не повече от десетина съветници от общо 51 се изказват на сесиите. Задачата на повечето е да внимават в картинката и да гласуват правилно, както е решено в политическата група. Най-голямата – тази на ГЕРБ, стопила се в годините до 13 души при минимален кворум 26, във всеки мандат си има например съветник, чиято функция е само да поиска прекратяване на дебати или гласуване на решение с едно обсъждане. Гласува се на лаптоп, така че съветниците дори не се затрудняват излишно да се преброяват по време на вота.
Случва се някои в последния момент да хвърлят по едно око на дневния ред, без да вникват в предложенията. Повечето от тях се подготвят от администрацията, само 1-2 на сесия са изготвени от съветници, какъвто е случаят с увеличението на заплатите.
Като правило поне половин час на сесиите се отделят за четене на питания на съветниците до кмета, отговорите на администрацията се изпращат писмено. Още половин час често се прахосва в политически спорове коя партия е по-голяма и по-умна. Заседанията на постоянните комисии, които са 11 на брой с участие на всички групи, траят също най-много 2-3 часа.
Съветниците не носят отговорност, за разлика от кмет, инженер в Общината (със заплата 1400 лева), директор на училище или детска градина. Решенията на този колективен орган не подлежат на наказателно преследване. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА, член. 34) съветниците (повечето от тях работят и на други места) имат право да получават служебен отпуск за времето, през което са заети във връзка с дейността си. Законът дава възможност да получават пълния размер на трудовото си възнаграждение за времето, когато участват в заседания на Съвета или на постоянна комисия. Средствата на работодателя се възстановяват от общинския бюджет.
Избраниците имат и друго предимство – в чл. 35 от ЗМСМА се казва, че трудовото правоотношение с общински съветник не може да бъде прекратявано през времето на неговия мандат в случаите на чл. 328, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда.
Областният управител инж. Илия Зюмбилев е изумен от високите възнаграждения, гласувани почти единодушно в Общинския съвет в Пловдив. Счита ги за недопустими и абсурдни както спрямо средната работна заплата в областта, така и спрямо парите, които си заработват при 8 часа труд на ден повечето от 11-имата хиляди служители в бюджетните звена в Общината. Затова се готви да върне решението с надеждата, че съветниците ще свалят поне малко летвата. 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ