За повече деца: Община Пловдив увеличи помощта за хора с репродуктивни проблеми

бебе

Замразяват яйцеклетки и на онкоболни преди химиотерапията

Общо 155 000 лева е предвидила община Пловдив тази година за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми, съобщи съветничката д-р Веселка Христамян, председател на комисията, която разпределя парите.

„Финансирането е свързано с актуализацията на пловдивския правилник за подпомагането на лечението на безплодие при семейства, двойки и жени без партньор с репродуктивни проблеми“, уточни тя. По думите й  наредбата  включва и подпомагането на жени с онкологични заболявания и репродуктивни проблеми. Те ще получават финансиране за замразяване на яйцеклетки, преди да започнат химиотерапия.  Сумата, която държавата поема за лечението на безплодие на човек, е 6 хил. лева и по програмата може да се кандидатства до 4 пъти. Дарението, което община Пловдив осигурява от бюджета си, е до 3000 лв. До миналата година то е било около 1000 лв., допълни Христамян.
„Това е социалната отговорност, която община Пловдив трябва да поеме. Редно е да се осигурява помощ на всеки български гражданин, за да се раждат повече деца“, заяви тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ