Лъжа от световно ниво! Бареков разпространява фалшива информация за „Альоша“

Альоша Пловдив

Твърдението, че ЮНЕСКО ще пази паметника на Съветската армия в Пловдив, е невярно;
Паметникът не е сред обектите на световното културно наследство под защита на ЮНЕСКО у нас и организацията няма отношение към решението за премахването му;
У нас невярното твърдението е разпространено от българския сайт BNews, чийто домейн е регистриран от фирма на Мария Календерска. Бившият журналист, политик и евродепутат Николай Бареков също допринася за разпространението на невярната информация;
Не отговаря на истината и твърдението, че паметниците на съветската армия в различни държави са под закрилата на ООН.
Кой търси защита на паметника?
Според руската държавна информационна агенция ТАСС апелът към ЮНЕСКО е дело на Иван Мелников, заместник-председател на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН и директор на Фонда за защита на националното историческо наследство. В официалната си биография Мелников е представен като автор на програмата „Правозащитници“ на пропагандната радиостанция „Спутник“, колумнист в проклемълски издания и „постоянен експерт” в телевизионни предавания на контролирани от Кремъл медии („Първи канал“, „НТВ“, „Россия“, „Рен-ТВ“, „Звезда“ и др.).

ТАСС пише, че Мелников е отправил молба към генералната директорка на ЮНЕСКО, Одри Азулай, в която призовава ЮНЕСКО да попречи на демонтирането на паметника в Пловдив.

Като причини Мелников изтъква „нарушаване на международното право, както и нарушаване на правата на малцинствата и реабилитация на нацизма“.

В аргументацията си Мелников се позовава на два различни документа и смесва две различни международни организации. Той твърди, че премахването на паметниците на съветската армия противоречи на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Организацията, която се занимава с опазването на това наследство е ЮНЕСКО (Организация на обединените нации за образование, наука и култура).

След това Мелников споменава Комитета за правата на човека (КПЧ) на ООН – органът, натоварен да наблюдава спазването на Международния пакт за граждански и политически права. Мелников твърди, че в отговор на „редица жалби“ Комитетът е предотвратил събарянето на подобни паметници в други държави и те са преминали „под защитата на ООН“.
Паметник на културата ли е „Альоша“
Паметникът в Пловдив не е част от световното културно наследство, което попада под закрилата на ЮНЕСКО в България. Твърдението на Мелников, че евентуалното му демонтиране би противоречало на Конвенцията е невярно. В България има 10 обекта под защитата на ЮНЕСКО – седем от тях са паметници на културата, а три са природни обекти.

Проверка в официалния сайт на ЮНЕСКО не показва организацията да има каквото и да било отношение към темата за паметника в Пловдив. В отговор на наш въпрос пресслужбата на ЮНЕСКО потвърди, че сигнал от организацията на Мелников действително е подаден. ЮНЕСКО обаче припомня, че „Альоша“ не е част от световното културно наследство и отговорността за паметника е на националните власти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ