Акад. Денков пред НСОРБ: Политици се опитват да представят нещата в друга светлина. Борим се

payimage-612226

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на тридесет и седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се провежда в София. Общото събрание ще продължи два дни, предава Novini.bg.

„Чакаме още официално да дискутираме вашите идеи за фискална децентрализация. Аз не съм против“, каза Василев. Проблемът там е много неравномерното разпределение на данъчните постъпления по територията на страната, добави той.

Идеята е инвестиционна програма за общините да е устойчива и да продължи, каза още министърът. Това, което сме говорили в парламента с бюджетна комисия и с регионалното министерство, е тя да е тип револвираща – когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите, обясни Асен Василев.

Министерският съвет прие миналата седмица постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2024 г. в размер до 400 000 000 лв. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2024 г. С приемането на акта средствата за капиталови разходи за реализиране на общински проекти ще се предоставят своевременно при наличие на готовност за тяхната незабавна реализация и при спазване на изискванията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Присъединяването към ОИСР ще послужи като катализатор на реформите. Той ще даде редица иновативни възможности. ОИСР представлява една платформа за добри практики в местното управление. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините.

Ролята на общините е много важна за приемането на еврото. Разчитаме на вас информацията да достигне до повече хора. Разчитаме на вас да има безпроблемно и плавно приемане на еврото, обобщи тя.

Искам да благодаря на общините, които са активни. За нас темата за иновациите ще продължи да бъде водеща, заяви Габриел.

Външният министър призова да останем обединени. Тя подчерта, че вярва, че заедно можем да превърнем предизвикателства в добри практики.

„Ще има приемственост. Ще продължим да работим заедно. Уверявам ви, че заедно с Мария Габриел ще продължим да работим все така добре”. Това заяви мнинистър-председателят акад. Николай Денков и подчерта, че неслучайно са заедно на тази среща.

„Борим се приоритетите да останат същите и да ги доразвием. За съжаление има политици, които се опитват да представят нещата в друга светлина. Ако няма правителство, нещата няма да са по-добре, защото няма да има бюджет, няма да има спокойствие за бизнеса и хората да живеят по-добре”, призна той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ