Скандал! Министърка на Киро дава 1 млн европейски пари на режима на Путин през „Лукойл“

5

Огромен европейски скандал се завихря около правителството на Николай Денков.

„Продължаваме промяната“ продължава да финансира „Лукойл Нефтохим“, по този начин и режима на Путин, и то през европейски средства.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева е одобрила проект на „Лукойл Нефтохим“ за преход към кръгова икономика по прием “Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията”.

Това се вижда от списъци с проектите, одобрени за финансиране, и на които ще се предложи подписване на договор, установява проверка на Епицентър.бг:

Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията

Номер 40 в списъка с големите предприятия е „Лукойл Нефтохим“, като се предвижда за проект от 5 млн. лева рафинерията да получи 1 млн лева безвъзмездно европейско финансиране.

Скандалното в случая е, че докато ЕС налага санкции на Русия, министърката на „Промяната“ подпомага компанията, която финансира режима на Путин. Още по-скандалното е, че финансирането се осигурява от Националния план за възстановяване и устойчивост по Програмата за икономическа трансформация.

Припомняме, че едно от основните обвинения към кабинета на Николай Денков е, че някои от министрите му имат личен интерес от „Лукойл“.

„Лукойл“ е руска компания, собственост на руската държава. Виждаме кой си говори с нея – премиерът и шефът на кабинета. Проверете кой оръжеен търговец им е направил срещата и комисионните как вървят“, посочи председатилят на ДПС Делян Пеевски преди месец.

Тежки обвинения отправи и председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Преди седмица той разкри, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е посетил в почивен ден централата на „Лукойл“. Той е отишъл там с личния автомобил на изпълнителния директор на компанията Александър Величков. „Какво прави финансовият министър в кола на „Лукойл“ и в централата на „Лукойл“ в почивен ден?“, попита Добрев и към този момент няма отговор.
„Всичките руски опорки, които повтаряха Денков и Василев, се оказаха само опорки. Но през това време милиардите изтекоха в Русия. Година и половина ни лъжеха за да защитават руските интереси“, няколко пъти изтъкна депутатът от ГЕРБ и добави, че в МС се намират истинските виновници, които облагодетелстваха Русия. Добрев припомни, че винаги когато е ставало дума за премахването на дерогацията на „Лукойл“, Денков е заплашвал да хвърли оставка.

„Милиарди отидоха към Путин. Денков ни плашеше с оставка, лично мен. Защото щял да стане взрив с цените на горивата, защото рафинерията щяла да затвори, защото технологично не можела да работи с неруски петрол. Нито едно от тези неща не се случи. Защо плашихме гаргите? За да работят с евтиния руски петрол“, изтъкна няколко пъти досега и Борисов като е подчертавал: „Говоря срещу парите, които отиват при Путин“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ