ЛЮБОПИТНО! Пловдивско село с най-чистия въздух в Европа

Село Бойково, Пловдив

Има едно село в Родопите, което е най-прекрасното място за живеене. Селото е Бойково, а въздухът там е един от най-чистите в Европа.
Бойково се намира в Централни Родопи, на най-северните склонове на Чернатица, на 27 км от Пловдив. В селото има 520 къщи и 900 вили. Кметът на Бойково Иван Пачеджиев разказа за Plovdiv24.bg, че селото е прекрасно и в него се живее много добре.

„Имаме си проблеми като навсякъде, но това е прекрасно село, хубаво се живее тук. Местните не го напускаме. По постоянен адрес тук живеят 100 – 150 души, а лятно време ставаме 2000. Ние сме курортно селище и така се развиваве още от 1906 година. Предпочитано място за живеене е от високопланинските“, каза Пачеджиев.

Кметът се похвали още, че имат два магазина, ресторант, който работи, подменени са ВиК тръбите. През лятото селото направо набъбва. Зимата понякога е леко проблемна.

„Ако имате високопроходима кола, това въобще не е проблем“, добави кметът.

Климатът в Бойково е мек, през зимата има хубав сняг. Разположението на селото е такова, че то е защитено от силни и студени ветрове.

Доказано е, че въздухът в района на Бойково е един от най-чистите в цяла Европа.

Въпреки мекия климат и изключително чистия въздух, обаче, няма нови заселници в Бойково. Чужденците като че ли не го откриват на картата. Но тези, които вече са го открили, са останали там завинаги, разказа още кметът Пачеджиев.

„Имаме едно семейство руснаци, преди четири години са дошли, преди да започне войната в Украйна. Имаме един зет французин, но той рядко идва. Има смесени бракове – българи и руснаци, българи и немци, то това не са нови заселници. В момента няма нови заселници“, добави кметът.

Любопитна подробност е, че в землището на село Бойково са разположени 13 параклиса. Местата, на които те са строени, са стари светилища, които са запазени до днес.

Множеството параклиси край селото говорят за наличието на селище отпреди турското робство, още от годините на Второто българско царство.

В близост до селото се намират крепостта „Калето“, крепостните стени „Свети Дух“ и крепостта на богомилите „Свети Врач“.

Значим археологически паметник е светилището „Линът“. Подобно светилище има само на едно друго място – в село Петра, Турция. „Линът“ се намира на около 1350 метра надморска височина. Според пловдивски археолози, това е винарна от времето на бог Дионисий, превърната в светилище за жертвоприношения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ