Строежът на детска ясла вдигна на бунт пловдивчани

Рисунка, Детска градина

Жителите на район „Тракия“ имат реален шанс да се сдобият в нова детска ясла, обяви кметът на района Георги Гатев.
Назад в годините Община Пловдив е определила мястото между блоковете 41,42,43, 47, както и още няколко в „Тракия“ за детски заведения – ясли, градини и училища.

„Въпросният терен е бил избран за детска ясла още преди аз да стъпя в длъжност. В моята предизборна кампания първа точка и най-важното за мен е направата на детската ясла.“, каза Гатев.
Той ни сподели, че към 31 декември 2023 броят на децата без места в яслите е бил 150. В края на февруари 2024 година числото е нараснало на над 200. Определи ситуацията като сериозен дефицит.

„Задействах цялата процедура, за да можем да направим проекта за  кандидатстване от държавния бюджет на стойност – 4,5 милиона за финансирането на детската ясла. Тези средства са непосилни за Община Пловдив. Големи са шансовете да получим парите и да я изградим .“

Капацитетът на яслата ще бъде 8 групи или около 240 места за възраст от 0 до 3.

„В най-добрия случай в момента, когато се построи, ще задоволим нуждата на района. Вървим с темпото на проблема.“

Според него построяването на една нова ясла ще се отрази положително.

„Емоционален е моментът с живущите, защото около техните блокове се строят някои комплекси и са чувствителни на тази тема.“

Гатев не можа да конкретизира кога може да започне строителството.

„Проектът вече е готов и с помощта на кметът Костадин Димитров проектът вече кандидатства и по програмата на МОН. Оттам, когато вече имаме гаранция за средствата и че ще бъдем одобрени, ще започнем всички процедури по изглаждане на яслата, обществена поръчка, периода за кандидатстване и обжалване. Искрено се надявам в рамките на този мандат да бъде завършена.“

Гатев допълни, че се посетил организирано спонтанно събрание на жителите и е обяснил ситуацията.

„Или да имаме шанс да вземем пари и да направим тази ясла. Или да изтървем шанса държавата да ни финансира, ако изберем друг терен и бъдещето й да не бъде ясно“.

Междувременно тази сутрин се проведе протест срещу строежа на въпросната детска ясла. Живеещи наоколо твърдят, че тя трябва да се построи някъде другаде, за да се запази зелената площ между блоковете.Те събират и подписи срещу строежа. Организаторката на подписката е Стефани Тодорова, която твърди, че този момент подписката протича повече от успешно със стотици положени подписи. „Дори се свързват с мен хора, които са далеч от тази поляна, но желаят да се включат в нашата инициатива, защото всичко има своите граници, а така погледнато през моя поглед на хората масово им е писнало! Много хора казаха „По-добре ясла отколкото жилищен блок“, но много малко хора се замислиха, че е най-добре зелена площ…, защото детската ясла обхваща 1-2 години от живота на едно дете, а зелена площ повече от 10 години!”, казва тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ