След Римския стадион, Пловдив ще си иска и Панаира от държавата

Panair

Общинските съветници от “Продължаваме Промяната – Демократична България” в Пловдив призоваха Община Пловдив и пловдивчани за полагане на общи усилия за налагане на успешен облик на Панаира и превръщането му в притегателен център за бизнеса, след като държавата успее да си възвърне собствеността.

Съветниците припомниха историята на Панаира и извънсъдебни битки за недопускане на скритата приватизация на Пловдивския панаир, които се водят вече повече от 2 години. И са категорични, че Панаирът трябва да запази своята основна дейност.

“Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство и да се развива. Очакванията на бизнеса, индустрията и пловдивчани са Панаирът да запази своята основна дейност, най-после да заработи ефективно и палатите да се напълнят с хора и изложители, както в най-силните му години”, заяви общинският съветник от “Да, България” Веселина Александрова.

“Изразяваме своята огромна надежда за истинско партньорство между община Пловдив, държавата и частните акционери, което отново да постави България на световната карта с величието на жив и разцъфтяващ Пловдивски панаир и вярваме, че в тази зала ще намерим единомислие по тази историческа възможност”, заключи Александрова.

Ето пълния текст на декларацията:

Бъдещето на Пловдивския Панаир е от ключово значение за Пловдив и българската индустрия
В тази зала и по пловдивските площади вече над две години се водят извънсъдебни битки за недопускане скритата приватизация на Пловдивския панаир. Водехме ги с всички законови средства, с които разполагат съветници и граждани. В нея вече се включи и държавата  и утрешният ден е изключително важен момент от тази битка – утре ще се проведе заседанието по делото, заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, с което се цели връщане на варненските акции от Панаира обратно на държавата.
Пловдивският панаир е една от емблемите на Пловдив и на българската икономика от десетилетия и не само трябва, но и може да се развива като такъв. Когато беше приватизиран преди години, никой от нас не си е представял възможността той да бъде изцяло заличен от икономическия и обществения живот в града ни. Видимо е неефективното управление на дружеството през последните години и опитите за скрито окончателно овладяване на Панаира, толерирано също така дълги години чрез бездействие. Пловдивският панаир обаче трябва да бъде запазен като национално богатство и да се развива. Очакванията на бизнеса, индустрията и пловдивчани са Панаирът да запази своята основна дейност, най-после да заработи ефективно и палатите да се напълнят с хора и изложители, както в най-силните му години.
Развитието на Международен панаир Пловдив, връщането на неговия пълен капацитет и привличането на международни партньори за първи път са ключов приоритет и за правителството и държавата. В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху 29% от акциите, които Община Варна опита с апорт да предаде в частни ръце. Към настоящия момент и вписването на апорта в Търговския регистър е спряно, и е наложен запор над тези акции, докато не приключи делото за собствеността им.

Министерството на икономиката и индустрията разработи и стратегия за развитието на Панаира, според която той трябва да заработи отново на пълен капацитет и да привлича нови международни партньори.

Водихме над две години битки на местно ниво – съветници и граждани, водеха се битки и във Варна. Сега държавата в лицето на министъра пое битката, а нашият фокус – на нас в тази зала и на пловдивчани, трябва да е насочен към полагане на общи усилия за налагане на успешен облик на Панаира и превръщането му в притегателен център за бизнеса, след като държавата успее да си възвърне собствеността.

Изразяваме своята огромна надежда за истинско партньорство между община Пловдив, държавата и частните акционери, което отново да постави България на световната карта с величието на жив и разцъфтяващ Пловдивски панаир и вярваме, че в тази зала ще намерим единомислие по тази историческа възможност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ