Акад. Денков: От ПП-ДБ не искаме нови избори, имаме приоритети! Пеевски казва неверни неща

payimage-612226

Това, което е важно е накрая да има положителен резултат. За мен положителен резултат означава първо продължаване на ангажиментите, които сме поели към българските граждани – борба с корупцията, европейско развитие, повишавана на доходите, подобряване на качеството на живот, така че хората да искат да живеят в България, да раждат децата си и да ги отгледат у нас.

Но това минава през борба с корупцията, през назначаване на честни, морални, почтени хора в регулаторите, от които зависят как ще се развива бизнеса и как ще живеем тук.

Това заяви пред журналисти премиерът Денков след официалното откриване на държавата лаборатория на „Капитан Андреево“.

Много е важно да се разберем и за тази част от реформите, как ще ги довършим, преди да говорим за имена.

По отношение на предложения меморандум на ГЕРБ Денков посочи, че докато не го види писмено, не може да коментира.

„Ако той съдържа исканията ни, които са ни приоритет и гаранции, че ще се случат, разбира се, че ще продължим нататък. Но ако се окаже, че отново се опитваме да бутнем встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а и сега – правосъдната система не работи, докато не се изчистят тези неща няма как да продължим напред“, категоричен бе той.

Той заяви от името на ПП-ДБ, че „не искат нови избори“.

„Ние не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван, за да се отклоним от това, което смятаме за приоритет. Когато съставихме това правителство, тези приоритети бяха ясно казани“, допълни Денков, цитиран от 24 часа.

Той припомни, че приоритетите съдържали промяна в законите и конституцията включително и попълване на съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, Прокурорският съвет и регулаторите.

„Първата част е изпълнена до голяма степен, остава втората. Тогава вече може да говорим за коалиция и за по-дългосрочно управление“, каза той.

По думите му 6 март следва като дата от ангажимента, че това правителство ще бъде в управление 9 месеца, тоест тя е фиксирана.

Няма да коментирам това как ще се развият събитията в Народното събрание, аз за себе си мога да кажа, че ще си подам оставката и ще я изпратя там, но повтарям, че докато няма решение на НС, този кабинет продължава да управлява.

„Няма да го коментирам, г-н Пеевски казва много неща, които не са верни и това е едното от тях“, заяви той.

Мнозинството не било под риск, защото по-голямата част от решенията се вземат с обикновено мнозинство, така че е достатъчно да бъдат взети решения с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ, смята още премиерът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ