Ето го Тихомир Иванчев, арестуваният във Великобритания за шпионаж. Проследявал е в хора в…

тихомир иванчев

Арестуваният българин в Лондон по подозрения за шпионаж в полза на Русия се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти. Кралската прокуратура съобщи, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

„38-годишният Тихомир Иванчев е обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата”, посочват от британското обвинение.

Българският гражданин от Актън, Западен Лондон, остава в ареста, след като се яви в Уестминстърския магистратски съд, където му беше отказано освобождаване под гаранция.

Иванчев следва да се яви пред съда в Олд Бейли на 15 март.

Той е арестуван на 7 февруари като част от разследване, водено от Командването за борба с тероризма на столичната полиция.
С Иванчев активни наказателни дела срещу българи за шпионаж в полза на Русия стават 6.

Другите обвиняеми, трима мъже и две жени, ще бъдат изправени пред съда през октомври по подобни обвинения. Смята се, че те са извършвали шпионска дейност между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Това са Орлин Русев на 46 г., Бизер Джамбазов на 42 г., Катрин Иванова на 32 г., Иван Стоянов на 32 г. и Ваня Габерова на 29 г.

Източник „Дарикнюз“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ