Пловдивският КАТ се препълни заради пияни и дрогирани

полиция, димитровград, училище

Полицията в Пловдив вече няма къде да съхранява конфискуваните автомобили.

Капацитетът на паркингите е запълнен бързо след промените в закона, според които се изземват колите на пияни и дрогирани шофьори. От МВР призоваха приходната агенция по-бързо да провежда търгове за отнетите автомобили.
Само за последните 6 месеца, от пловдивската дирекция на полицията са конфискували близо 130 автомобила. За голяма част от тях вече има окончателно решение на съда, че се изземват в полза на държавата. Но те стоят в районните управления или на паркинга на „Пътна полиция“.
„Относно тези автомобили, съответно ние сме уведомили НАП, дали сме исканата от тях информация – състояние на автомобила, къде се намира, документите, ключовете къде са, но към настоящия момент нямаме уведомление за проведени търгове и автомобилите продължават да се съхраняват при нас, което изключително ни затруднява“, заяви главен инспектор Николай Кирков – началник на 6-о РУП – Пловдив.

От НАП обясниха, че до края на февруари, при тях са постъпили съдебни актове за изпълнение за 151 коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. 48 обаче са в съсобственост и процедурата за продажбата им се удължава. Други 69 са с наложена от МВР забрана за нова регистрация за период до 1 година и преди изтичането на този срок те не могат да бъдат продавани.
Едва 6 автомобила са готови за включване в търг, който ще се проведе на 20 март. Той ще е трети подред, заради липса на кандидат – купувачи. Това не е изненада, тъй като на публична продан отиват предимно автомобили, произведени преди 2010 година. И старите коли рядко намират нови собственици. Така паркингите на МВР се препълват. А капацитетът в Пловдив вече е изчерпан.

Теренът, който се намира точно срещу КАТ-Пловдив, също ще бъде превърнат в паркинг за конфискувани автомобили. Мястото е предоставено от общината. Тепърва обаче се търси финансиране и предстоят редица процедури, за да може тук да се съхраняват конфискуваните коли.
„И това място ще го напълним. Просто процедурата трябва да бъде по-стегната относно влезлите в сила решения и отнетите автомобили в полза на държавата, би следвало в един по – кратък порядък да им се решава съдбата, каза още главен инспектор Николай Кирков.

Към момента обаче, за колите, които не се продават в три поредни търга, законът предвижда нова оценка и провеждане на още три търга с намаляване на цената. Ограничение в броя на тръжните процедури, които могат да бъдат проведени няма.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ