Пловдивчани на бунт за Небет тепе, сигнал е изпратен и до ЮНЕСКО

Небет тепе, Пловдив 2

Дълго чаканата реставрация на Небет тепе роди скандал. Наливането на бетон върху древните зидове и вдигната двуметрова ограда разгневиха много пловдивчани. Новият вид на любимото място за гледка към града предизвика вълна от коментари. „Как може да поставят такова нещо пред пейзаж, за който се стичат многобройни пловдивчани и туристи? Вместо Небет тепе – Зандан тепе!“, гласи един от възмутените постове в създадената група във Фейсбук „Да защитим Небет тепе в Пловдив“.
Реконструкцията, която имаше за цел да консервира руините, трябва да приключи в края на април. Идеята беше Небет тепе да задмине като атракция крепостта Царевец във Велико Търново. Резултатите от направеното досега обаче предизвикат повече възмущение, отколкото одобрение. „Това е истинска катастрофа, вихри се здрав зидаро-кофражизъм. В центъра на платото се издига чрез габиони стъпаловидна конструкция от камъни, т.е. чрез един абсолютно модерен японски метод, предназначен за пътища и частни дворове, но не и за реставрации“, твърдят експерти.
При една кратка разходка ясно се вижда новоизградена подпорна стена от бетон. Северната стена от комплекса видимо е надградена. В настилките по тепето пък са използвани павета, но част от подходите са оформени отново с бетон.
Археолози напомнят, че „същите архитекти, които сега бетонират и използват циментови настилки и бордюри, бламираха проекта на арх. Юлий Фърков преди 10 години – с претенцията да не се надграждат крепостните стени“. Сега обаче това реално се случва.
„Може ли някой да спре съсипването на Небет тепе? Струва ми се, че вече е необратимо. 
Странно виждане за реконструкция – с бетон вместо с камък. Това не е реставрация, а само ограда за милиони!“, гласи друг коментар.
„Кой дава разрешение да се строи и да се рушат скали на тепето? Това не е частна собственост! Много слаб проект, който не е от полза на туризма“, гласи друго мнение във фейсбук групата „Да защитим Небет тепе в Пловдив“.
Наред с ропота на гражданите, недоволство изразиха и общинските съветници от ПП-ДБ, които отправиха питане до кмета Костадин Димитров с кое разрешение на Националния институт за недвижимото културно наследство е поставена ограда на археологическия комплекс. Техният съпартиец и депутат Манол Пейков пък сезира за казуса ресорния заместник-министър на културата Чавдар Георгиев.
Небет тепе, Пловдив
„По всичко личи, че от НИНКН не са разрешавали подобно нещо. С нетърпение очаквам официална реакция от министерството и последващи действия“, написа Пейков.
Ръководителят на проекта „По крепостните стени на Филипопол“ Таня Петкова обаче категорично не приема упреците. Реконструкцията имала заветното „да“ от Националния институт за недвижимо културно наследство в София, като всички допуснати пропуски и забележки са отстранени.
В момента се довършва възстановяването на части от крепостната стена и се реставрират античните зидове. Вечер ефектни светлини ще обливат хълма, улавяйки детайли от старата градоустройствена структура и укрепителната ѝ система. Информационни табели ще указват основните акценти в историята на мястото, а най-отгоре на тепето вече се оформят две панорамни площадки с прекрасни гледки към града отвисоко. „Докато се случи всичко това обаче, имаме още много работа. Очаква се тя да приключи в края на април. Кога ще отворим обекта за посещения, все още не се знае. Това зависи от бързината на специалистите от НИНКН, които ще прегледат екзекутивната документация“, обясни преди време инж. Таня Петкова.
Всеки ден на строителната площадка са ангажирани между 30 и 100 работници. След реставрацията по-ясно ще се оформи и кулата в северната част на тепето. Още бившият кмeт на Πлoвдив Ивaн Toтeв се беше aмбицирал дa възcтaнoви кpeпocтнaтa cтeнa нa Heбeт тeпe, ocoбeнo зaпaднaтa кyлa, тaкa чe дa нaпoдoбявa Цapeвeц, c eвpoпeйcкo финaнcиpaнe. Само че пpeз 2014 г. при opгaнизиpaно oбщecтвeнo oбcъждaнe нa пpoeктa експертите оцениха това нaмepeниe кaтo aгpecивнa, нeoбocнoвaнa и нeoбpaтимa нaмeca.
Въпросът е дали точно това не се случва в момента с една от емблемите на Пловдив! „Какво общо има между идеята да съхраним автентичността на Небет тепе и бетона, който се излива“, недоумяват граждани.

Известният пловдивският адвокат Атанас Костов изпрати и сигнал до ЮНЕСКО за престъпление срещу недвижимото имущество, настоявайки да бъде извършена детайлна проверка по казуса и да бъдат предприети необходимите за действия при установяване на закононарушения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ