Община Пловдив в битка с ековандали, има светлина в тунела

отпадъци пловдив

Иде пролет, а с нея и вехториите около казаните за смет в Пловдив се трупат като могили. За толкова години мнозина не се научиха, че не е там мястото на излезли от употреба хладилници, телевизори, перални, дори и тоалетни чинии. Гледките са поразяващи и отблъскващи. Виждат се стари матраци, столове, шкафове, парчета от секции. Не са рядкост и строителни отпадъци при ремонт на жилища, но те са по-типични за летните месеци. Малцина са тези, които ги носят на специално обособена площадка.

„Все още не можем да се преборим, макар че има напредък в тази насока“, казват от комуналното предприятие „Чистота“. Но се срещат и отговорни пловдивчани като Димитър Димитров от кв. „Кючук Париж“, пише вестник „24 часа“.

„Започнах основен ремонт на старо жилище, което е пълно с всевъзможни боклуци. Дограмата, вратите и мебелите ще изхвърля на площадката на „Чистота“. За плочките, мивките и тоалетната чиния наех контейнер, води се тип „лодка“. Това ми струва 200 лева, с поставянето и извозването. На фона на другите разходи по ремонта е нищо“, казва той.
Димитров не е единственият, който не си позволява да струпва ненужна вече покъщнина до контейнерите, потвърждават от общинското предприятие. Но ековандали все още има, макар и по-рядко.

„Това е пълна простащина, може ли да метнеш изпочупения си и мръсен фаянс в зелена площ“, възмущава се живеещата на ул. „Кукуш“ Теодора Михайлова. Наскоро била потресена от оставеното старо WC оборудване пред един блок.

Все пак броят на нарушителите намалява. Според инспекторите това се дължи на започналата преди 4 г. информационна кампания на общината. В края на всяка седмица от „Чистота“ съобщават в кои микрорайони в следващите 7 дни хората могат да оставят излязлата от употреба покъщнина, без да са в нарушение, защото сметовоз ще мине и ще прибере изхвърленото.
„Отне известно време на пловдивчани да възприемат този начин на работа, но те стават много по-отговорни. Разбира се, има и нарушители. За месец януари са връчени 9 акта, но по-голяма част от тях са към юридически лица. Те се издават от „Общинска полиция“ и „Инспекторат“, обяснява директорката на „Чистота“ Десислава Георгиева.

Глобите за гражданите варират между 300 и 1000 лв., а за юридически лица – между 1400 и 4000 лв.

Последният постъпил сигнал е за фирма, която изхвърля боклуци до надлез „Родопи“. „Беше назначена проверка, а отпадъците – извозени. В момента там редовно се следи, за да бъде установен нарушителят и глобен“, допълва Георгиева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ