Модерен атракцион с водни пързалки насред тинясало място предизвика недоволство

остров Адата Пловдив

Възражения срещу построяването на воден атракцион на остров Адата валят в РИОСВ-Пловдив, научи „Марица“. В началото на годината фирмата на Ангел Куков „Олимпия Парк“ внесе за одобрение в екоинспекцията инвестиционното си предложение, което включваше изработването на нов Подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП-ПП). В новообразувания имот, който се намира в западната част на острова, бизнесменът възнамерява да изгради съоръжения за спорт и култура с обща площ 6600 кв.м. На мястото ще има басейн, водни пързалки, амфитеатрална сцена и фотоволтаичен парк. Дни след като стана ясно какво се планира да се строи на острова, граждански организации и физически лица се обявиха срещу инвестиционното намерение. В социалните мрежи тръгнаха и петиции. Основният мотив за недоволството е неизбежната сеч. До момента в РИОСВ са постъпили възражения срещу инвестиционното намерение от четири физически лица, един общински съветник и две неправителствени организации, обясниха от екоинспекцията. 
Заявеното изсичане на естествена дървесна растителност може да доведе до рискове от наводнения, твърдят подателите на жалбите. В свое възражение до РИОСВ и Министерството на околната среда общинската съветничка Добромира Костова (ПП-ДБ) настоява процедурата да бъде прекратена, тъй като смисълът и целта на инвестиционното намерение противоречат на редица закони.
От РИОСВ-Пловдив обясниха, че при тях е внесено уведомление за инвестиционно предложение „Промяна на ПУП – план за регулация на ПИ 56784.520.1 и 56784.520.2 по КККР на град Пловдив“ с възложител „Олимпия парк“ ЕООД. Постъпилите възражения са приобщени към цялостната документация и ще бъдат взети предвид на следващите етапи от процедурата. „Не разбирам какви са тези възражения, след като ние сме още на фаза да бъдем допуснати до проектиране според одобрените параметри на ОУП“, коментира пред „Марица“ бизнесменът Ангел Куков. И допълни, че когато стигнат до изготвянето на проекта, ако трябва, и обществено обсъждане ще направят. Куков отхвърли опасенията на протестиращите, че евентуална сеч на острова може да доведе до наводнение. И обясни, че има изготвена фитосанитарна оценка.  
Преди три години пловдивският бизнесмен Ангел Куков купи острова от наследниците на Константин Хаджикалчев, който е бил един от най-богатите българи. Куков притежава 75 дка от острова, като другите 15 дка са общинска собственост и част от сервитута на моста.
Години наред островът е занемарен и пустеещ, а назад във времето той е бил любимото място на пловдивчани, където са се устройвали пикници и разходки. Потенциалът му бе забелязан отново през 2019 г., когато той стана част от апликационната форма за Европейска столица на културата. 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ