Тежки болести скапаха отец Иван: Получих лек сърдечен удар, парализиран съм. Едва пия вода

отец иван

„Част от лицето ми е парализирано! Преди три месеца получих лек сърдечен удар и оттогава не мога да се възстановя. Устата ми е изкривена, имам проблеми и с говора.“

Това сподели пред „България Днес“ отец Иван, който отново е изправен пред здравословни проблеми.

„Всичко минава много бавно, като лекарите ми дават надежда, че ще се възстановя напълно, но не изключват и възможността положението да остане така. Заради изкривяването на устата ми е трудно дори да пия вода, но се опитвам да се науча. Докторите ми изписаха лекарства и стриктно ги пия. Няма да крия, че е ужасно да имаш парализа на лицето“, призна пред вестника добрият духовник, който помага на стотици изстрадали хора.

Дядо Иван си припомни, че преди време е лекувал болежките си, като е посещавал Божи гроб. Ходил е на святото място над 20 пъти, но вече няма сили да отиде, а лекарите не му позволяват да лети със самолет.

„Двата инсулта, които получих един след друг преди време, много ме събориха. Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря и това допълнително ме объркваше. Знам, че няма да бъда никога повече същият човек“, припомня си тежките моменти отчето.

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

След това на няколко пъти отец Иван влизаше в болница и му откриха диабет. Отчето припадна по време на летен лагер и се появиха усложнения с кръвното налягане.

Духовникът вече за постоянно се е установил в приюта в софийското село Нови хан. „Тук ми е много добре, топло ми е. Няма да се връщам в Якимово, защото там много неща ми липсват. Повечето време стоя в стаята и не излизам. Играя шах с едно момче, като правим по няколко партии на ден и така времето ми минава приятно. Никъде не ми се ходи, предпочитам да стоя вътре на леглото и да гледам от време на време телевизия“, посочи още дядо Иван.

По негови думи в момента положението в приютите му е добре, като имат достатъчно дърва за огрев и храна. Проблем отново са липсващите пари и не могат да си плащат сметките.

КАК ДА ПОМОГНЕМ

Ако искате да помогнете на отец Иван, може да дарите по следните сметки:

Дом за сираци „Св. Николай“ при храм „Св. Троица“, с. Нови хан, п.код 2110

БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро: IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ