НАД ЗАКОНА! Вижте какви ги върши кмет в Пловдив

Тони Стойчева, кмет на район "Западен" в Пловдив

Районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева системно паркира в нарушение. Служебният автомобил, отстъпен за нуждите на администрацията, бива спиран на пътното платно на бул. „Пещерско шосе“ в близост до Пълмед. За това сигнализира пловдивчанин, заснел кадри от различни дни, в които кола на кметството е спряна в нарушение.
Въпросното превозно средство се ползва от Стойчева, чието жилище се намира в непосредствена близост, алармира гражданинът. Според него възниква сериозно противоречието между съветите за морално и социално ангажирано общество, които районният кмет дава, и действията ѝ.

Първото нещо, с което и дойде на кметския пост беше да парадира с висок морал, да призовава хората за спазване на правилата за движение и да сигнализира органите на реда да глобяват наред. Много хубаво и похвално ще кажете. И, както често става в България се случва, много хубаво, ама не е вярно“, коментира Георги Пешев.

Той допълва, че докато алармира през Фейсбук профила на районното кметство гражданите да подават сигнали за неправилно паркиране – „най-лицемерно“ си позволява системно да спира колата си по този начин.


„Десетки, да не кажа стотици жители на квартала отнасят глоби, но г-жа Кметицата е над закона, тя е законът. В същото време цяла година пускаше пост след пост във Фейсбук, как е пълно безобразие да се прави временен паркинг на пространството пред „Пълмед”. Сега я разбирам, защо й е да има паркинг, след като тя си паркира постоянно в нарушение и никой нищо не й казва?“, казва Пешев.

„Сега я разбирам, защо й е да има паркинг, след като тя си паркира постоянно в нарушение и никой нищо не й казва? Чашата на търпението ми преля когато видях, че иска да прави велоалея на бул. „Пещерско шосе”, недалеч от там, където паркира. Та искам публично да й задам въпроса, как ще паркираш г-жо кмет, ако реализираш тази безумна идея, която на практика е неосъществима? Е, аз имам отговора – върху велоалеята, защото вие сте над закона. И накрая още нещо морално. Служебните коли са, за да се ползват по служба. Във вашата кола е поставено детско столче, което вече я прави личен автомобил. Досега не бях виждал служебни коли на кметове да имат детски столчета. Все пак ние плащаме горивото. Но извинявам се, забравих, че вие сте над Закона!“, заключва пловдивчанинът.

В коментар Тони Стойчева не отрече тя да използва служебния автомобил и призна, че той е бил паркиран в нарушение.
„Аз живея в района и ние нямаме къде да паркираме. Всички съседи, които живеем там, през нощта паркираме там. На сутринта автомобилът се маха. Това има връзка със спора за осигуряване на паркоместа на Пълмед, вместо да се осигурят за гражданите – не само за мен, а за всички. Аз съм казала, когато бъда глобена, поемам последствията си за лошото паркиране. Но като всички останали в този район – нямам други алтернативи за паркиране. Това е един омагьосан кръг в целия район, особено около болниците, които не осигуряват достатъчно места за своите пациенти и служители. Те заемат местата около жилищата и принуждават гражданите да извършват нарушения“, заяви Тони Стойчева.

В тази връзка тя сподели, че Община Пловдив не би следвало да предоставя правото на частни лечебни заведения да изграждат или наемат паркинги. „Вместо това общината да го изгради и той да може да бъде ползват от жителите. Дори да бъде платен или със скоби, но да се намери решение на проблема с паркирането“.

Допълни още, че се намира в ежедневни спорове с фирма доставчик, чийто бус окупира тротоара пред офиса си на бул. „Пещерско шосе“. Същият е заснет на кадрите, предоставени от подателя на сигнала. „Макар че на булеварда също е нарушение е по-приемливо, отколкото да се руши инфраструктурата на града. Питам защо полицията и общинска охрана не ги глобяват дори когато ние подадем сигнал за това“, заяви Стойчева.

На въпрос дали тя самата е ставала обект на санкция, районният кмет заяви: „Служебната кола не е била санкционирана. Личната кола – да, и съм си плащала глобата. Както и всички съседи, редовно ни глобяват“.

По отношение на притеснението на граждани, че районният кмет използва автомобила за лични нужди освен за служебни, предвид наличието на детско столче в него, Стойчева отговори: „По принцип сутрин, когато отивам на работа, ми се налага да закарам детето си на ясла. Тя се намира на 50 м. то дома ни, но по закон съм длъжна да ползвам столче“.

В момента от районната администрация подготвят отговор по запитване на гражданин за стойността на разходваните от район „Западен“ публични ресурси. „Аз нямам притеснение от тези неща, защото съм далеч от хората, които си позволяват да злоупотребяват с обществени средства“, заключи Тони Стойчева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ