Напрежението се покачва! Габриел излезе от срещата с Радев, издаде най-чаканата новина

payimage-618648

Представителите на ГЕРБ-СДС излязоха от срещата с президента Румен Радев преди връчването на първия проучвателен мандат. Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян в понеделник сутрин се явиха на консултации при държавния глава.

След повече от час на разговори на затворени врати, те се появиха на изхода на институцията, за да отговорят на въпроси:

„Бих искала да пожелая на мюсюлманите в България здраве и благополучие заради Рамазана. Имаме общи точки с ПП-ДБ, това казах и на президента. Разбира се, имаме и различия, но разговорите са конструктивни. За нас продължава основата да бъде на база принципи, прозрачност и споделена отговорност, за да има ясен механизъм за взимане на решения“, каза тя и добави, че има споразумение от ГЕРБ, което е сложено на масата и към принципите, на което всички да се придържат.

„Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон на преговорите от последните два дни. За нас е важно да работим върху общ текст с ПП-ДБ. Мисля, че е важно да си дадем шанс тези преговори да преминат открито и в конструктивен диалог“, добави тя.

„Не сте ме чули да говоря за червени линии. Няма да си променя речника. Важно е да има ясно носене на отговорност и ангажимент за контрол на всичко, което се реши. Това е водещото“, добави Габриел.

След срещата с представителите на първата по големина парламентарно представена политическа сила се очаква при президента да пристигнат и депутатите от ПП-ДБ, чиято среща е насрочена за 11:30 часа.

Уикендът бе белязан от тежки преговори между двете коалиции, които още преди 9 месеца положиха основите на ротацията, която трябва да последва между премиера в оставка Николай Денков и вицето му Мария Габриел, предава Блиц.

Още преди предаването на властта обаче между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ възникна напрежение, а повод за това бе разпределянето на властта и по-точно меморандум, изпратен като смс, от страна на Петков и компания, в който управлението на регулаторите в страната се разделя пропорционално между двете сили.

Това обиди ГЕРБ, които на свой ред пожелаха да се постави началото на преговори за политики и изпратиха споразумение на ПП-ДБ, в което и министерствата биват разпределени по равно.

Неделните разговори между формациите продължиха 10 часа, а след тях последва мълчание. Именно днес се очаква да бъде изнесена повече информация какво точно се е казало по време на срещата и стигнали ли са политиците до консенсус.

По предварителна информация ябълката на раздора е било финансовото ведомство, което Асен Василев категорично е отказал да предаде в други ръце.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ