Бързи и яростни! Община Пловдив пришпори конкурсите за нови сгради на три училища

Математическа гимназия, Пловдив

Община Пловдив планира да обяви „къси“ конкурси за новите сгради на трите училища, за които МОН отпусна средства, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров.

Димитров припомни, че като кмет на район „Тракия“ е успял да запази терена зад хотел SPS, на който ще бъде изградена новата Математическа гимназия. Бъдещата сграда няма да има кампус и олимпийски басейн, а ще е съобразена с възможностите на общината.

Конкурси ще има за всички учебни заведения, като срокът ще е между 30 и 60 дни. От общината изискват проектът да включва основни неща относно функционалността – разпределение, фасади, местоположение, без картинки.

„Каквото сме поискали – това са ни дали. Говорим за първи етап. Тези пари са ни крайно недостатъчни, ще ни трябват още 33,5 милиона, но имаме добър приятел, който ще ни даде тази сума“ – каза заместник-кметът по образование Владимир Темелков.

Новите сгради трябва да са готови до 2027 г., в противен случай общината ще трябва да връща парите.

„Планираме кратък конкурс, за да може по-бързо да започнем, да хванем линейния график и да не изпускаме нито лев. Знаете за случая с „Княз Александър I“ – загубихме пари и пак трябваше да кандидатстваме. Много от проектите бяха с крайна дата 2023 г. и сега се налага да доплащаме, както за Небет тепе“ – обясни кметът Костадин Димитров.

С изграждането на трите нови училища ще се реши проблема с двусменния режим на обучение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ