Започна се! Миньорите се вдигат на нови протести, блокират пътища днес

протест

Нови протести на миньори в Старозагорска област се провеждат днес и ще затруднят движението по пътищата в района, съобщи БГНЕС. Началото бе дадено в 9:00 ч. в Раднево, а в 10:00 ч. започва в Стара Загора.

Планирано е да бъде затворен пътят Стара Загора – Казанлък на „Предела“ между 11:00 ч. и 11:45 ч. Колоната от протестиращи коли ще премине по Подбалканския път край Мъглиж и Гурково, за да стигне съседната Сливенска област. В късния следобед в Нова Загора ще бъде временно спряно движението около 17:00 – 17:30 ч. Очаква се в автошествието да се включат около 100 автомобила.

Протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“. Основните искания са да се премахнат плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия. Сдружението застава зад рекултивация на терените на мините, които да се стопанисват като земеделски и горски фонд, а не за индустриални цели.

Сдружението също се обяви против планираната от 1 юли реформа, която ще доведе до „непосилни сметки за ток“ на домакинствата у нас. Това са първите ефективни протести след тези в края на септември и началото на октомври, които създадоха големи затруднения при придвижването в района, включително и по АМ „Тракия“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ