Доц. Кунчев съобщи за 2 неочаквани смъртни случая на млади и за зараза у нас: Имунизирани сме, но…

доц. ангел кунчев

Морбили е най-голямото притеснение в Европа от около година – година и половина, но България е една от трите страни в ЕС, в които няма епидемия. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Това показва, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е доста добро. Условия за развитие на болестта няма“.

Кунчев потвърди, че заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма в сравнение с миналата година, но обясни, че болестта се диагностицира по-трудно.

„Нетипично върви коклюшът. През 2019 включихме допълнителна реимунизация, но към момента тя е само за 12-годишните“, уточни той.

Сега отчитаме най-много случай от 5 до 12-годишна възраст, но това не е типичния коклюш – с много силна кашлица, посиняване на детето. Прилича повече на респираторно заболяване, добави още Кунчев.

„2023 г. сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, но има някои особености – нетипично върви коклюшът, по-трудно се оставя диагнозата – има го и при неимунизирани, и при напълно имунизирани“.

Ще направим всичко възможно, за да вземем мерки да ограничим разпространението, добави още главният държавен здравен инспектор.

„Дори при ваксинация, с течение на времето имунитетът срещу коклюш пада“, обясни още Кунчев. И добави:

„Мислим дали да не въведем в календара и варицелата, въпреки че тя се води най-леката шарка, но в същото време имаме много случаи на заболели. Тази ваксинация вече се прави. За момента е пожелателна, но ако процентът заболели нарасне, може да премине и в задължителна.

Възрастните, например, я карат много по-тежко, отколкото децата. Преди две години имахме даже два смъртни случая – и в двата случая ставаше дума за хора между 25 и 30-годишна възраст, уточни още той.

Варицелният вирус предизвиква едно много неприятно заболяване. До голяма степен се придобива имунитет, ако е преболедувано в детските години, но никога не е на 100 процента. Няма абсолютна сигурност и гаранция.

В Европа от миналата година започна едно възраждане на позабравени болести. Има обяснение – с големите движения на групи хора, отпадане на мерките за респираторните заболявания, натрупване на контингент деца, които по някаква причина не са имунизирани. Това доведе до сериозно повишаване на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела“, поясни още специалистът.

На въпрос какво мисли за нарочното заразяване с шарка, доц. Кунчев заяви: Това е абсурдно! Такива опити за мен са неоправдани.

А какво мисли за така наречения зомби вирус:

„Това е един отдавнашен страх на епидемолозите. Има няколко вероятности за появата на такива патогени, но такъв вирус към момента няма! Той все още е теоретичен“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ