ПП-ДБ с първи думи след срещата с Радев: Несериозно е! Ето това е образът на новата власт

акад. николай денков

Не виждам никаква причина за конституционна криза. Има ясни разпоредби в Конституцията, очакваме да се изпълнят. Това, което предстои, е да се връчи третият мандат, президентът ще реши на кого. След като му бъде върнат мандатът, ще се пристъпи към изпълнение на новите разпоредби на Конституцията. Това заяви министър-председателят в оставка акад. Николай Денков пред медиите след получаването на втория мандат от президента Румен Радев и връщането му неизпълнен, предава novini.bg.

„Не ви ли притеснява, че в институции, които трябва да са партийно независими, изведнъж се оказва, че има партийно зависими лица, и то само от единия край на политическия спектър? Това е проблем. Това се опитвахме през цялото време да наложим като реформи – да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори са оцветени политически. Именно заради това другите отказаха да продължим с това правителство“, смята той.

Той не отговори открива ли грешки в себе си и в коалиционните партньори, но заяви: „Това, за което отговарям, е това, което направихме през тези 10 месеца. Работихме по управленската програма, голяма част от нея за този период е изпълнена, и това е отговорността, която мога да коментирам. Ако има проблеми с изпълнението на процедурата, тогава ще коментираме. Несериозно е отсега да се предпоставя конституционна криза. Имаме още стъпки. Нека припомня, имаше и друго предложение – да няма служебно правителство, но тогава щяхте да кажете, че искаме да останем на власт до изборите. И Венецианската комисия смяташе, че това е най-добрият вариант“, каза още Денков.

Според него не е въпросът кой е виновен: „Въпросът е да си извървим конституционните стъпки, за да се проведат избори и да имаме ново правителство.“

„Най-добре е изборите да са 2 в 1, за да не се протаква процесът и да се спестят едни 100 млн. лв., но зависи от процедурата и мандатоносителят с третия мандат, както и от хората, които трябва да поемат длъжността на служебен премиер. Тези конституционни промени не се правят за един мандат, това е устойчива конструкция“, подчерта още той.

„Нормално е да има трудности, когато се създава нова процедура. Трябва да се опитаме да ги извървим. Ако бъдат отменени от КС, тогава ще го мислим“, увери премиерът в оставка.

„Не е наша работа дали да харесваме или да не харесваме служебното правителство. Каквото правителство президентът назначи, при него ще работим“, категоричен е още акад. Денков.

На финала на изявлението ген. Атанас Атанасов допълни: „Съдът е възстановил лабораторията „Евролаб“ на „Капитан Андереево“ – ето това е образът на новата власт.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ