Изборът на Радев за служебен премиер свит до 1 име? Ето кой може да седне на премиерския стол

payimage-616644

Прочутата „домова книга“, от която президентът Румен Радев ще избира служебен министър-председател, всъщност е свита до едно име, предава Lupa.bg, базирайки се на свои източници. Става дума за зам.-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

Дотук се стигна, след като омбудсманът Диана Ковачева отпадна, защото е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека, а нейната заместничка Елена Червена – Маркова хвърли оставка като зам.-омбудсман.

Ето ги всички имена:

Росен Желязков – председател на Народното събрание

Димитър Радев – управител на БНБ

Андрей Гюров – подуправител на БНБ – Управление „Емисионно“

Петър Чобанов – подуправител на БНБ – Управление „Банково“

Радослав Миленков – подуправител – Управление „Банков надзор“

Димитър Главчев, председател на Сметната палата

Горица Грънчарова-Кожарева, зам.-председател на Сметната палата

Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата

Диана Ковачева – омбудсман

Елена Чернева-Маркова – заместник-омбудсман

Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки политически фигури, свързани с ГЕРБ. Димитър Радев твърдо заяви, че не иска финансовите институции да се обвързват с политиката.

И така остават заместниците в Сметната палата – Горица Кожарева и Тошко Тодоров. И двамата имат дълги професионални биографии. Адашът на изпълнителя на „Радка пиратка“ също е избран на поста си през 2015 г. Зад кандидатурата му застават от ГЕРБ, РБ и АБВ с подкрепата на ПФ.

В Сметната палата Тодоров идва от НАП, където от август 2009 до май 2012 г. е заместник-изпълнителен директор. Той е магистър по икономика и управление на селското стопанство, работил е като счетоводител, но най-голям професионален опит трупа на различни нива в данъчната администрация.

Тошко беше част от икономическия екип на ГЕРБ през 2009-а година и минаваше за близък до Цветан Цветанов.

Тодоров в миналото е бил шеф на данъчните в Добрич. През лятото на 2005 г. е открита стрелба по къщата му. Тогава МВР констатира, че инцидентът вероятно е бил опит за сплашване, тъй като е стреляно със стоп-патрони. Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ