Решено е! Димитър Главчев отива при президента Радев, ще излезе като премиер от кабинета му

payimage-594520

Президентът Румен Радев ще се срещне в събота с бъдещия служебен премиер Димитър Главчев, за да му възложи съставянето на кабинет.

Ден по-рано държавният глава възложи на шефа на Сментата палата да застане начело на служебно правителство, което трябва да организира следващите избори, предава Епицентър.

До назначаването на Главчев се стигне след като управляващата сглобка прие конституционни промени. С тях правомощията на президента бяха ограничени и той вече не може да назначава служебно правителство по свое усмотрение. Вместо това трябва да избира от хора на определени длъжности, сред които ръководството на Сметната палата, на БНБ, омбудсманът и др.

Главчев бе избран въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настояваше да бъде назначаван нито той, нито председателят на парламента Росен Желязков, заради това, че ще ги свързват с ГЕРБ. Управителят на БНБ Димитър Радев обаче обяви, че не би могъл да заеме поста, защото това ще е в разрез с европейските правила. Омбудсманът Диана Ковачева пък заминава като български съдия в Страсбург, а заместничката ѝ подаде оставка.

В петък в парламента бяха гласувани спешно на първо четене законови изменения, които позволяват на хората от списъка с потенциални служебни премиери да излизат в неплатен отпуск, ако оглавят кабинета и след това да се връщат на предишния си пост.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е роден в София.

Член на Парламентарната група на ГЕРБ в XLI народно събрание от 14 юли 2009 година. Заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ от 16 февруари 2011 г.

От 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Димитър Главчев е от инициаторите за приемане на нов Закон за сметната палата през 2010 г. Законът променя модела за управление на Върховната одитна институция от колегиален на едноличен – тип „генерален одитор“.

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът осъществява страничен и професионален „прочит“ на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана/Асамблеята на Западноевропейския съюз.

От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в XLII народно събрание.

Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ, Заместник – председател на XLIII народно събрание .Ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в XLIV народно събрание от 9 септември 2020 г.

Председател на XLIV народно събрание от 19.04 2017 до 17.11.2017 г
Член е на Управителния съвет на СНЦОД „Граждани за европейско развитие на България“ и на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 3 декември 2006 г., а от края на 2017 г. неин председател, до 31.07.2023г.

Избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от 49-то Народно събрание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ